Hlavní obsah

Amerika se obává možného hurikánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/HAVANA

Američtí meteorologové v pondělí vydali první letošní varování před hurikánem. Týká se Floridy a části západního pobřeží USA. Oblast by mohla ohrozit přibližující se tropická bouře Alberto.

Článek

Varování znamená, že by se bouře Alberto mohla do 24 hodin stát hurikánem. Na to by musela dosáhnout rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Zatím se pohybuje stovkou.

Kvůli Albertovi už muselo opustit domovy na západě Kuby asi 25 000 lidí. Alberto je první pojmenovanou bouří letošní sezony v Karibské oblasti. Osm lidí na Kubě utrpělo zranění, nápor vichru poškodil několik desítek domů. Na západě Kuby se vyskytly silné srážky, které by podle odborníků mohly vyvolat sesuvy půdy.

Letošní sezona by podle expertů z amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) měla být ve srovnání s loňskou o něco klidnější. Loni se do paměti zapsal zejména ničivý hurikán Katrina, který zdevastoval New Orleans, usmrtil 1300 lidí a způsobil škody za 80 miliard dolarů. Hurikán Rita se přehnal státy Louisiana a Texas, Wilma zase krátce dosáhla rekordní intenzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám