Hlavní obsah

Concorde odletěl z Paříže do New Yorku naposledy

– PAŘÍŽ

Nadzvukový dopravní letoun Concorde společnosti Air France dnes odstartoval z pařížského letiště Roissy-Charles de Gaulle ke svému poslednímu komerčnímu letu z Paříže do New Yorku. Let AF 002 s 58 cestujícími, mezi nimiž je francouzský státní tajemník pro dopravu Dominique Bussereau, bude v cíli po třech hodinách a 45 minutách.

Článek

Po zpáteční cestě stroj přistane na letišti Roissy v sobotu v 17 h 45 min - definitivně tak skončí komerční provoz tohoto typu letadel. Air France daruje čtyři nadzvukové dopravní stroje Concorde čtyřem muzeím v Německu, USA a Francii. Pátý stroj Air France by měl být vystaven na letišti Roissy.

Společnost má za to, že Concorde, vůbec jediný nadzvukový dopravní letoun, patří do leteckého dědictví celého lidstva a veřejnost by ho měla možnost vidět a obdivovat i po skončení letů.

Air France a British Airways, které concordy provozovaly, oznámily, že málo obsazené lety se jim už nevyplatí a že nechtějí platit ani náročnou modernizaci, která by stroje čekala, pokud by měly nadále létat. Nadzvukový letoun se nikdy nevzpamatoval ze svého jediného leteckého neštěstí, při kterém v červenci 2000 u Paříže zahynulo 113 osob. Dopadl na něj také celkový pokles zájmu o luxusní leteckou dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám