Hlavní obsah

Sebevrah z Guantánama měl být propuštěn, ale nevěděl to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jeden ze tří lidí, kteří spáchali o víkendu sebevraždu v americkém zajateckém táboře na základně Guantánamo na Kubě, měl být ve skupině 141 vězňů, kteří měli být propuštěni. Uvedl to v pondělí jeho právník Mark Denbeaux. Zadržovaný Saúdský Arab Mani Šaman Turkí Habardí však o tom nevěděl.

Článek

Americký právník Denbeaux sdělil: "Právě jsme zjistili, že jeden ze tří lidí, kteří se zabili, byl jednou ze 141 osob, které jsme my (USA) plánovali propustit." Připustil, že Habardí o tom nevěděl: "Naší politikou bylo, že jsme lidem odmítali říkat o propuštění, dokud jsme neznali místo (kam je pošleme). Rozhodli jsme se, že je to bezpečná osoba, která může být propuštěna, ale potřebovali jsme najít zemi, kam bychom ho poslali. Jeho zoufalství bylo tak velké, že se ve své nevědomosti rozhodl zabít."

Denbeaux také vylíčil děsivou situaci zadržovaných na Guantánamu: "Těmto lidem bylo odmítnuto i slyšení a nemají šanci, že budou propuštěni. Nemají naději, že se dostanou ven."

Podle USA byla sebevražda válečným aktem

Tři těla sebevrahů našli strážci na americké základně Guantánamo v sobotu. Všichni se oběsili. [celá zpráva]

"Jsou chytří a vynalézaví. Nemají žádnou úctu k životu, ani svému, ani k cizímu," komentoval jejich čin důstojník Harry Harris s tím, že sebevraždy nebyly projevem zoufalství, ale součástí válečného aktu proti USA. Sebevrazi se účastnili i protestní hladovky.

Sebevražda na Guantánamu vyvolala po celém světě prudké reakce obhájců lidských práv. Manfred Nowak, který se v OSN věnuje tématu mučení, uvedl, že evropští představitelé by měli příští týden při Bushově návštěvě tlačit, aby Guantánamo zavřel.

Obhájcům lidských práv vadilo už to, že hladovkáři byli násilím vyživováni stejně jako odmítání soudního procesu a kontaktu s příbuznými. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám