Hlavní obsah

Islamisté vypínají elektřinu, aby lidé nesledovali fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě samozřejmý fakt, že všechny zápasy probíhajícího fotbalového mistrovství lze zhlédnout v televizi, leckde na specializovaných programech, není běžný všude. Především africké země se potýkají s tím, že lidé mají o fotbal zájem, ale nemají možnost přenosy sledovat. Buď to nedovolí vláda, nebo jen nejsou peníze na nákup televizních práv.

Článek

V Somálsku dokonce vypukly pouliční nepokoje. Islamistická vláda tu přenosy z fotbalového šampionátu zakázala. Lidé se ale začali shromažďovat na ulicích před místy, kde se přenosy vysílaly, například v soukromých kinech. Ozbrojenci, kteří město dobyli před několika dny, pak přikázali vypnout elektřinu, aby nebylo možné přenosy vysílat ani v soukromých kinech. Lidé na protest začali v ulicích pálit pneumatiky.

V západoafrické Guineji měla vláda úplně jiný problém. Lidem v zemi, kde je fotbal nesmírně populární, chtěla přenosy zprostředkovat, ale nenašla peníze na nákup drahých televizních práv. Situaci doslova několik chvil před začátkem mistrovství vyřešil prezident, který vládě přikázal, aby za práva zaplatila, a lidé tak mohli přenosy sledovat. I tady ale hrozí, že kvůli nedostatku elektřiny by televizory mohly přetížit sítě a způsobit výpadek.

Peníze připravily Togo o trenéra

Další západoafrická země také řeší problém s penězi, i když úplně jiného rázu. Tým, který se na mistrovství do Německa probojoval, přišel v den zahájení o trenéra. Němec Otto Pfister odstoupil proto, že tamní fotbalový svaz nebyl schopen se s ním a hráči dohodnout na odměnách za případná vítězství či remízy.

Pfister je placen téměř nejhůř z trenérů všech zúčastněných zemí. Ročně má plat 120 tisíc eur, což je něco přes tři milióny korun.

Tožský svaz dluží hráčům ještě peníze za kvalifikaci. Fotbalisté jsou rozhodnuti o trenéra bojovat, chtějí se za ním vydat do Švýcarska, problém už řeší i vláda této malé africké země.

Přenosů litují i v Indonésii

Stejně jako v afrických zemích, je fotbal nejpopulárnějším sportem i v Indonésii. Lidé se ale bez mistrovství ale musí obejít i tady. Nedávné zemětřesení na ostrově Jáva připravilo o život tisíce lidí. V oblasti zničilo kromě domů a silnic všechny televizní sítě.

"Naše neštěstí se naplnilo. Nejdříve zemětřesení, pak sopka a teď nemáme televizi ani rádio, kde bychom mohli sledovat mistrovství světa," řekl agentuře AP jednadvacetiletý Kusumu. V oblasti dodávají elektřinu pouze generátory a stačí pouze na svícení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám