Hlavní obsah

Tři vězni na Guantánamu spáchali sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTÁNAMO

Strážci na americké základně Guantánamo našli v sobotu tři mrtvé vězně. Dva občané Saúdské Arábie a jeden občan Jemenu spáchali sebevraždu. Všichni se oběsili. Chtěli tak zřejmě protestovat proti způsobu zadržení. Někteří vězni jsou na americké základně na Kubě drženi už čtyři roky, aniž by byli obviněni z nějakého trestného činu.

Článek

O sebevraždu se na základně pokusily už desítky vězňů - doposud vždy neúspěšně. Toto jsou první tři případy, kdy se vězňům podařilo se zabít. Muži si oprátky vyrobili z kusů oblečení a prostěradel.

"Jsou chytří a vynalézaví. Nemají žádnou úctu k životu, ani svému, ani k cizímu," řekl důstojník na Guantánamu Harry Harris. Řekl, že doufá, že sebevraždy nebyly projevem zoufalství ale součástí válečného aktu proti USA.

Američané v táboře zadržují asi 460 lidí, podezírají je z příslušnosti k organizaci al-Kajdá. Loni v srpnu 131 z nich začalo na protest držet hladovku. Číslo postupně klesalo, nyní částečně odmítá potravu 18 lidí. Mrtví tři muži se hladovky také účastnili.

Někteří vězni v jejím průběhu odmtali potravu už tak dlouho, že je dozorci přivazovali k židli a násilím je vyživovali sondou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám