Hlavní obsah

Mistrovství světa hlídá čvrt miliónu policistů

NĚMECKO

V pátek byl v Německu odstartován dlouho očekávaný světový šampionát v kopané. Milióny fanoušků na celé planetě sledují boje odvážných mužů na zeleném kolbišti, statisíce se jich do fotbalových stánků vydalo osobně. Mistrovství světa ale přináší také bezpečnostní opatření na nejvyšší úrovni, o která se starají policisté, hasiči, záchranáři a další bezpečnostní složky po celé Evropě.

Článek

K zajištění klidného průběhu mistrovství je nasazeno 250 000 policistů.  Úřady vytipovaly 135 objektů a přibližně 400 veřejných prostranství v celém Německu, která podléhají zesílené policejní ochraně. Jedná se zejména o místa, kde se budou promítat utkání na projekčních plátnech.

Kromě policie je pro organizaci akce a zásah v nouzovém případě v pohotovosti 7000 vojáků německé armády. Ti zajišťují také činnost záchranné služby, včetně letecké. Na základnách NATO v německém Geilenkirchenu a britském Waddingtonu je připraveno k nasazení v případě potřeby v německém vzdušném prostoru 24 letounů se sledovacím systémem AWACS.

V době zápasů je v okruhu 5,4 kilometru kolem každého stadiónu a několik hodin před a po utkání přerušen letový provoz. Německým policistům pomáhá při zajištění více jak 300 zahraničních policistů ze 13 evropských zemí.

Červený kříž přímo na stadiónech

Na bezpečnost v hotelech, kde jsou ubytovaná jednotlivá národní mužstva, dohlíží více jak 16 000 zaměstnanců soukromých bezpečnostních agentur. Ti dohlíží i na tréninková hřiště a stadióny. Německý červený kříž nasadil do zajištění šampionátu 35 000 svých pracovníků a členů, z nichž je 6000 k dispozici přímo na stadiónech.

Podle slov německého ministra vnitra Wolfganga Schäubleho není možní stoprocentní bezpečnost zajistit nikdy. Němci však dělají vše, co je v lidských silách, aby fotbalový svátek proběhl bez problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám