Hlavní obsah

Polští radikálové opět protestovali proti průvodu gayů

VARŠAVA

Přibližně tři tisícovky lidí se v sobotu sešly ve Varšavě při pochodu, který na obranu svých práv zorganizovali polští homosexuálové. Proti demonstraci gayů a lesbiček protestovalo několik desítek pravicových radikálů. Holohlavé mladíky od účastníků homosexuální Přehlídky rovnosti odděloval policejní kordon.

Článek

"Chtějí legalizovat úchylku. Smrt pedofilům," ozývalo se ze shluku mladých nacionalistů. Pravicoví radikálové přišli proti průvodu gayů protestovat i přesto, že zástupci ultrakatolického, nacionalistického sdružení Polská mládež svou demonstraci odvolali. "Politici udělali velkou chybu, když průvod homosexuálů povolili. Doufám, že bude posledním, který se v Polsku koná," uvedla Anna Jablońská ze sdružení Polská mládež.

Loni varšavský primátor a současný prezident Lech Kaczyński průvod gayů městem zakázal. Pochod několika tisíc lidí se navzdory tomu konal. Letos radnice s průvodem souhlasila, povolila ale také jiný pochod, který má podle jeho organizátorů poukázat na rizika spojená s homosexualitou. Ten vyrazil už dopoledne a zúčastnilo se ho asi 100 lidí.

Pochody homosexuálů v silně katolickém Polsku již tradičně vyvolávají řadu kontroverzí. Naposledy příznivci sdružení Polská mládež na průvod zaútočili koncem dubna v Krakově. Vzduchem létaly kameny a vajíčka, zasahovat musela i policie.

Nesnášenlivost vůči homosexuálům v Polsku před časem vzbudila kritiku také například v Evropském parlamentu. "Unie by měla Varšavě připomenout závazky členské země respektovat lidská práva, včetně práv homosexuální menšiny," vyzývali europoslanci. Do Varšavy na sobotní pochod přijeli rovněž aktivisté ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám