Hlavní obsah

Hamás zrušil rok a půl trvající příměří s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Ozbrojené křídlo palestinského radikálního vládního hnutí Hamas v pátek v noci odvolalo 16měsíční příměří s Izraelem. V sobotu pak na izraelské území vystřelilo šest raket. Brigády mučedníků Izzuddína Kásama tak reagovaly na izraelské útoky v pásmu Gazy, při nichž bylo zabito deset civilistů včetně tří dětí.

Článek

Politické vedení Hamasu, který se na jaře chopil moci po vítězství v parlamentních volbách, prohlášení své ozbrojené složky zatím nekomentovalo. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí však ohlášené obnovení útoků ozbrojenců Hamasu proti Izraeli potvrdil.

Nevyjádřil se k němu ale dosud ani Izrael, ani palestinský prezident Mahmúd Abbás, který je s Hamasem v mocenském sporu, potvrdil mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí.

Abbás krvavé masakry odsoudil a vyhlásil třídenní smutek na palestinských územích.

Hamás: Izrael chce otevřenou bitvu

"Izraelské masakry jsou přímou, otevřenou bitvou a to znamená, že se znovu obnoví zemětřesení v sionistických (izraelských) městech a že hordy okupantů nemají na výběr nic jiného, než připravovat rakve nebo si balit zavazadla," citoval Reuters z prohlášení ozbrojené složky Hamasu.

Při několika pátečních izraelských útocích na cíle v pásmu Gazy bylo zabito nejméně deset lidí a téměř čtyři desítky osob utrpěly zranění. Sedm civilistů, z toho rodiče se třemi dětmi, bylo zabito při dopadu granátů odpálených z izraelského bojového člunu na pláž na severu pásma Gazy. [celá zpráva]

Podle palestinských činitelů je to nejvyšší ztráta životů Palestinců za jediný den od konce roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám