Hlavní obsah

V Maďarsku zjistili poprvé ptačí chřipku u drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarští veterináři zjistili u drůbeže ptačí chřipku. V pátek o nákaze informoval mluvčí maďarského zemědělství ministerstva Andras Dekany. Podle něj byl u drůbeže zjištěn virus H5. Další testy mají zjistit, zda se jedná o velmi nebezpečný kmen H5N1 přenosný na lidi.

Článek

"Objevili jsme virus H5 u domácí drůbeže," řekl mluvčí agentuře Reuters. Bližší informace odmítl sdělit. Podrobnosti oznámí ministerstvo na tiskové konferenci v 15 hodin.

První podezření na výskyt ptačí chřipky ohlásilo Maďarsko 15. února. O dva dny později bylo potvrzeno, že tři uhynulé labutě podlehly viru H5N1. [celá zpráva] Během února a března bylo z Maďarska ohlášeno na šedesát případů nákazy virem H5N1, ale jen u divoce žijících ptáků. V dalších měsících se žádný nový případ nevyskytl.

Virus H5N1 byl už zjištěn na drůbežích farmách ve Francii, Německu a zejména v Rumunsku, kde se objevil ve více drůbežárnách, takže bylo nutné vybít několik tisíc kusů drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám