Hlavní obsah

V Turecku zadrželi dva Čechy s 31 kilogramy heroinu

– ISTANBUL/PRAHA

Dva Češi byli v pátek zadrženi na hranicích Turecka a Řecka, když se pokoušeli v autě propašovat 31 kilogramů heroinu. Uvedl to český konzul v Istanbulu Pavel Pešek s tím, že spolu se čtyřicetiletým mužem, o jehož zajištění po poledni informovala německá agentura DPA, byl zadržen ještě osmnáctiletý mladík.

Článek

"Informace o množství drogy odpovídá. Jsme v kontaktu s obhájcem zadrženého. Ještě dnes by mělo proběhnout první stání," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač. Dodal, že česká strana poskytne zadrženým "tradiční konzulární servis", například překladatele.

Pešek z generálního konzulátu v Istanbulu pozdě odpoledne dodal, že zadrženým už byl přidělen obhájce ex offo, ale doplnil, že ještě nemá informace, zda stání skutečně začalo.

Turečtí celníci Čechy zadrželi na hraničním přechodu Ipsala z Turecka do Řecka. Heroin našla v autě fenka Dolly vycvičená na jeho hledání.

Šedesát balíčků s drogou, kterou se Češi snažil z Turecka propašovat do Evropy, bylo ukryto v nárazníku vozu značky Jeep. Zabavené množství heroinu by na českém trhu při prodeji ve velkém stálo zhruba 23,5 miliónu korun.

Na tureckořecké hranici zadrželi více Čechů

Balkánské cesta je jedním z kanálů, jímž proudí drogy z Afghánistánu do západní Evropy. V Turecku proto už bylo zadrženo více Čechů, kteří se pokoušeli pašovat drogy. V roce 2001 byli zadrženi Milan Lesniak (38 let) a Bronislava Paclová (30 let), kteří se pokoušeli převézt s 32,2 kg heroinu na řecko-tureckých hranicích. V únoru 2002 je řecký soud odsoudil na doživotí, po odvolání jim tresty zmírnil - Lesniakovi na 20 a Paclové na 18 let vězení.

Dalšími dvěma zadrženými byli v dubnu 2004 Martin Tancoš a Zdeněk Šimberský, v jejichž autě celníci našli 26 kilogramů směsi obsahující heroin. Letos v dubnu je turecký soud odsoudil k šesti letům a třem měsícům, zároveň jim započetl téměř dva roky strávené ve vazbě a zbytek trestu jim prominul. Krátce nato se oba vrátili do vlasti.  [celá zpráva] O droze v autě nevěděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští pašeráci mají šanci na návrat

Ministerstvo spravedlnosti už ví, jak pomoci dvěma českým mužům, kteří již dva roky pobývají v turecké vazbě za údajné pašování heroinu. Možnosti již předalo...

Výběr článků

Načítám