Hlavní obsah

Při atentátech v Bagdádu zahynulo 15 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Bagdádu při atentátech zahynulo ve čtvrtek patnáct osob. Nejtragičtější následky měla exploze nálože na bagdádském tržišti, která zabila 13 Iráčanů. Dalších 39 lidí mohutný výbuch na tržišti ve čtvrti Džadída na jihovýchodě města zranil. Nálož explodovala v den, kdy byla oznámena smrt vůdce al-Kajdá v Iráku Abú Musí Zarkávího.

Článek

Výbuch následoval po prvním pumovém útoku v téže čtvrti, který byl zaměřen na iráckou policejní patrolu. Tato exploze zabila dva civilisty a zranila osm policistů.

V obou případech explodovaly nálože nastražené u silnice.

Útoky byly podniknuty v den, kdy bylo ohlášeno zabití velitele al-Kajdá v Iráku, jordánského teroristy Abú Musí Zarkávího, Odborníci přitom předpokládají, že smrt hlavy odboje, by jej mohl oslabit. [celá zpráva]

Podle iráckého premiéra Núrí Málikího je Zarkávího smrt signálem pro všechny, kdo zvolili cestu násilného odporu. vyzval je, aby přestali bojovat a ukončili sektářské násilí rozdělující zemi. Právě to rozdmychával jordánský sunnita Zarkáví, který v posledních týdnech podnikal útoky na šíity.

Americký prezident George Bush ovšem v projevu k zabití Zarkávího varoval, že vzbouřenci se nevzdají a sektářské násilí v zemi bude pokračovat. Přesto je podle něj zabití Zarkávího velkou ranou pro al-Kajdá a teroristy v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám