Hlavní obsah

Slovenská kampaň je ostrá, zazněly výstřely

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Deset dní před parlamentními volbami na Slovensku se kampaň přitvrzuje. Předseda opoziční strany Smer - sociální demokracie Robert Fico obvinil Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy, že kampaň financuje z nelegálních zdrojů a tunelováním veřejných zakázek. Do oken krajské organizace mimoparlamentního Hnutí za demokracii (HZD) v Bratislavě se zase střílelo.

Článek

Fico tvrdí, že kampaň SDKU nestojí deklarovaných 40 miliónů slovenských korun, ale 250 až 300 miliónů. "Víme moc dobře, jaká kampaň se dá dělat za 40 miliónů," uvedl Fico. Podle něj Dzurindova strana získává peníze na kampaň z veřejných zakázek v resortu dopravy, který kontroluje SDKU. Šéf opozice prohlásil, že na Slovensku v současnosti probíhá tunelování, jaké Slovensko ještě nezažilo. "Hoši od Mečiara byli proti těm od Dzurindy amatéři" dodal.    

Stínový ministr dopravy Ľubomír Vážny konstatoval, že SDKU dostává peníze z údajných provizí při dodatcích ke smlouvám o státních zakázkách v dopravě, například při výstavbě dálnic.

Příkladem je údajně výstavba dálničního tunelu Branisko. "Při podpisu smlouvy byla uvedena částka 3,2 miliardy korun. Následně bylo podepsáno přes sto dodatků, které tuto částku navýšily o 2,6 miliardy slovenských korun. Je to nejdražší tunel na celém světě. V případě naši účasti v příští vládě uděláme hloubkovou kontrolu těchto smluv a některé se budeme snažit zrušit," dodal Vážny.

SDKU obvinění odmítlo

Ministr dopravy Pavol Prokopovič všechna obvinění odmítá a označil je za absurdní. "Fico prostě potřebuje nějaké předvolební téma. Je to stejná absurdita, jako jsou návrhy Smeru v daňové oblasti," konstatoval ministr. Prokopovič prohlásil, že jako občan a právník měl Fico podat trestní oznámení. "To, že tak neučinil, dokazuje, že se jedná o hlouposti," zdůraznil.

Střelba do oken sídla politické strany HZD

Neznámý pachatel střílel v noci z úterý na středu do oken krajské organizace mimoparlamentního Hnutí za demokracii (HZD) v Bratislavě. Okna kanceláře byla polepena předvolebními plakáty strany a olověná kulka se zachytila mezi sklem a papírem. Kulka naštěstí nikoho nezranila. Případ začala vyšetřovat policie. Podle vyšetřovatelů neznámý střelec stál pravděpodobně mezi kiosky umístěnými oproti sídlu HZD. Před týdnem údajně straně někdo podpálil výkladní skříň s předvolebními materiály.

"Považuji to za politický útok, který souvisí s blížícími se volbami " pospíšil si s prohlášením Peter Marček z HZD, které v nadcházejících nemá velké šance dostat se do parlamentu.

HZD založil v roce 2002 současný slovenský prezident Ivan Gašparovič. Společně s ním stranu zakládali další odpadlíci z Lidové strany HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara a počáteční preference strany nasvědčovaly, že rozchod s HZDS byl správným krokem. HZD se však nakonec těsně nedostalo do parlamentu, protože nedostalo ani potřebných pět procent hlasů. V roce 2004 si Gašparovič vše vynahradil, když se stal hlavou státu. Ve rozhodujícím druhém kole přímých voleb porazil svého někdejšího stranického šéfa Vladimíra Mečiara. [celá zpráva]

Předčasné volby se na Slovensku budou konat 17. června 2006. Strana Smer - sociální demokracie by měla podle průzkumů veřejného mínění získat kolem 30 procent hlasů. [celá zpráva] Druhá Lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara by získala jen kolem 12 procent. Fico a Mečiar však zatím o případné povolební spolupráci nemluví, protože lídři obou stran si příliš nerozumí. Voliči těchto stran by však společnou vládu přivítali.

Reklama

Související články

Fico označil Dzurindu za loutku v rukou USA

Předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico v úterý obvinil premiéra Mikulše Dzurindu, že klame veřejnost a je loutkou v rukou USA. "Dzurinda...

Výběr článků

Načítám