Hlavní obsah

Hamás stáhne milice, o podobě Palestiny se bude dál jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinské vládní hnutí Hamás se středu souhlasilo, že stáhne své milice z veřejných míst v pásmu Gazy. Rozhodnutí má přispět ke zmírnění napětí, milice se střetávaly s Fatahem, jehož hlavou je palestinský prezident Mahmúd Abbás. Ten prodloužil do soboty termín pro dohodu s Hamásem ohledně podoby palestinského státu.

Článek

Šance na dohodu je. Napětí mezi Fatahem a Hamásem snížila středeční dohoda, podle níž budou milice Hamásu začleněny do regulérních policejních složek, které spadají pod prezidentovu pravomoc.

"Do té doby, než budou integrováni, budou muži z jednotky Hamásu čítající 3000 lidí staženi z ulic," prohlásil mluvčí Fatahu Abdal Hakím Avád. "Na schůzce jsme se dohodli, že odstraníme všechno, co může vést k napětí v palestinských ulicích," dodal mluvčí. Střety mezi milicemi si vyžádaly 16 obětí na životech. Propukly po 17. květnu, kdy byla v Gaze rozmístěna speciální policejní jednotka Hamásu složená z jeho ozbrojené skupiny Brigád mučedníků Izzuddína Kásama.

"Premiér (Ismáíl Haníja) nařídil ministrovi vnitra Saídu Sijámovi, aby síly Hamásu přemístil. Tito muži budou napříště vysíláni na místa vzdálená hlavním ulicím a mimo dohled Palestinců," potvrdil dohodu vládní mluvčí Ghází Hamad.

Dohoda byla výsledkem několikahodinového jednání mezi čelnými představiteli Fatahu i Hamásu zprostředkovaného egyptskými diplomaty.

Jednání s Hamásem o podobě Palestiny do soboty

Abbás prodloužil do sobotu termín pro dohodu s Hamásem ohledně podoby palestinského státu. [celá zpráva] Abbás ještě před dohodou oznámil, že o budoucí podobě palestinského státu rozhodne referendum, protože Hamás nechce uznat Izrael. [celá zpráva] Nakonec však změnil názor a prodloužil ultimátum do soboty, do kdy může přijmout ideu vězněných palestinských předáků Marvána Barghútího z Fatahu a Chálika Natšího z Hamásu. 

Palestinské vládní hnutí Hamás a radikální Islámský džihád ale ve středu večer potvrdily odmítavý postoj k vyhlášení referenda o plánu palestinské jednotné politiky, které plánuje prezident Mahmúd Abbás. Zdržely se ale zatím výzvy k jeho bojkotu. Ve společném prohlášení signatáři trvají na "nezbytnosti pokračovat v dialogu".

"Odmítáme referendum. Jeho cílem je vnutit nám ústupky a uznání Izraele. Je to plán na svržení vlády," citovala agentura AFP prohlášení mluvčího Hamásu.

Ti se dohodli na vyhlášení palestinského státu jen na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a ne na celém území Palestiny, jak od svého vzniku požadoval Hamás. To by mohlo vést k nepřímému uznání Izraele. S touto myšlenkou souhlasí většina Palestinců.

Problémem je, že Hamás není členem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), která má být jediným nejvyšším reprezentantem Palestinců. Hamás vyžaduje reformu OOP. 

Reklama

Související témata:

Související články

Abbás vyhlásí referendum o uznání Izraele

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás hodlá uspořádat referendum o podobě budoucího palestinského státu, jenž by bezvýhradně uznal Izrael. Podle...

Mahmúd Abbás dal Hamásu ultimátum do víkendu

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dal vládnímu hnutí Hamás do víkendu čas na to, aby přijalo plán, který počítá s vytvořením palestinského státu...

Výběr článků

Načítám