Hlavní obsah

V Iráku propustili na 600 vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku bylo ve středu propuštěno 594 vězňů. Jde o první skupinu z 2500 vězňů, které v úterý slíbil propustit předseda irácké vlády Núrí Málikí v rámci "národního usmíření". Má jít o lidi, kteří se ocitli ve vězení omylem a proti nimž se nepodařilo shromáždit dost důkazů. Agentura AFP oznámila, že Málikího úřad později upřesnil, že propuštěno bude jen asi 2000 lidí.

Článek

Je to největší propouštění od americké invaze z roku 2003.

Asi stovka z propuštěných byla zadržována u Bagdádu, kam byli přepraveni třemi autobusy. Někteří při vystupování vzlykali, další běželi vstříc čekajícím příbuzným. Sunnitský politik Omar Džabarí, který má na starosti lidská práva, tam dal každému 200 dolarů. "Uplatníme maximální úsilí, abychom propustili zadržované a vrátili úsměvy do jejich tváří," řekl jim.

Zadržení byli obviňováni z vazeb na vzbouřence

Většina propuštěných byla zadržována v souvislosti s útoky vzbouřenců. "Drželi mě ve vězení skoro sedm měsíců, protože mě američtí vojáci obvinili, že jsem na ně střílel rakety. Dostávali jsme špatné jídlo a byli tam nemocní," řekl propuštěný kmenový vůdce Raad Talál Hikmat, který byl mezi propuštěnými.

Žádný z bývalých vězňů, které oslovila agentura AFP, si nestěžoval na špatné zacházení. "Strávil jsem ve věznici Camp Bucca dva roky, protože si se mnou někdo chtěl vyřídit osobní účty a udal mě, že podporuji odboj. Jsem rád, že vidím rodinu. Doufám, že budu moci zase pracovat," řekl profesor bojových umění Raíd Džamil.

"Strávil jsem ve vězení 16 měsíců bez konkrétního důvodu. Jenom mne jednou vyslechli a obvinili z financování terorismu," řekl osmatřicetiletý Iráčan. Zatkli ho prý jeho krajané a předali ho do věznice Abú Ghrajb, kterou střeží Američané.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám