Hlavní obsah

Ve světě je 191 miliónů přistěhovalců

Počet migrantů ve světě dosáhl 191 miliónu. Uvádí se to ve středeční zprávě OSN. Je to o čtvrtinu víc než v devadesátých letech. Většina přistěhovalců míří do bohatých zemí, třetina je jich v Evropě, pětina v USA. Podle generálního tajemníka OSN Kofiho Annana je přistěhovalectví velkým tématem současného světa.

Článek

"Mezinárodní migrace může být výhodná pro rozvoj obou zemí, jak pro ty, z nichž přicházejí, tak pro ty, kam přicházejí," uvedl Kofin Annan. Například peníze posílané lidmi pracujícími v zahraničí se velkou měrou podílejí na nárůstu národního bohatství Filipín a rozpadávajícího se Srbska a Černé Hory.

Annan  ovšem současně varoval před únikem mozků. Asi šedesát procent vzdělaných Jamajčanů a Haiťanů  žije v zahraničí.

Ze zprávy plyne, že 34 procenta všech přistěhovalců žijí v evropských státech a 23 procenta v Severní Americe. Asi 75 miliónů migrantů se přesunulo z jedné rozvojové země do druhé.

Nárůst ilegální imigrace ale pro rozvinuté země představuje velký problém. USA momentálně řeší budoucí osud asi 13 miliónů ilegálních imigrantů z latinskoamerických zemí. Americká vláda uvažuje o tom, že by jim udělila občanství. Současně chtějí Spojené státy omezit jejich další příliv, kvůli čemuž posilují ochranu hranic s Mexikem, kde staví i zeď. [celá zpráva]

Problém přistěhovalců ze severní Afriky míní řešit příští měsíc na konferenci v Maroku severoafrické a evropské země, jež chtějí motivovat mladé Afričany, aby zůstali ve své vlasti a také zavést více preventivních opatření. Problémy s imigranty má především Španělsko a Itálie. Senegalský ministr vnitra ovšem řekl, že migrace by se neměla omezovat, protože jsou "hnacím motorem historie".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám