Hlavní obsah

Mahmúd Abbás dal Hamásu ultimátum do víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dal vládnímu hnutí Hamás do víkendu čas na to, aby přijalo plán, který počítá s vytvořením palestinského státu vedle Izraele. Jestliže Hamás bude proti tomu, vypíše na konci týdne Abbás národní referendum o podobě budoucího palestinského státu, jenž by bezvýhradně uznal Izrael.

Článek

Hamás by přijetím plánu vlastně židovský stát uznal, což dosud odmítal. První ultimátum vypršelo v úterý, ale Abbás dal na úterní schůzi výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a zástupců palestinských parlamentních frakcí dohodě další prostor.

V případě, že bude nucen referendum vypsat, měli by Palestinci rozhodovat podle agentury Reuters zřejmě v červenci. Hamás považuje vypisování referenda k této otázce za nelegální.

Abbás se zástupci Hamásu o dokumentu zvaném národní usmíření jednal do pondělka. [celá zpráva] Ačkoli agentury označují jednání za neúspěšná, zástupci Hamasu tvrdí, že se podařilo dohodnout na mnoha bodech. Hamás údajně prosazoval dílčí změny v textu, na což ale bývalá vládní strana Fatah nechce přistoupit.

Dokument sepsali Palestinci věznění v Izraeli

Osmnáct bodů smlouvy sepsalo nedávno pět Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli a mezi Palestinci jsou váženi.

Kromě vytvoření palestinského státu na území, která Izrael obsadil v roce 1967, text počítá také s návratem palestinských uprchlíků, začleněním radikálních skupin Hamás a Islámský džihád do OOP a omezením odboje proti Izraelcům jen na palestinská území.

Hamás byl donedávna vůdčí složkou tohoto boje, Izrael neuznává a odmítá se řídit dříve uzavřenými mírovými dohodami. Kvůli tomuto programu západní společenství přerušilo finanční pomoc palestinským institucím a podmínilo ji změnou postoje Hamásu k Izraeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám