Hlavní obsah

Francouzi věří v Le Penův návrat

Právo, Iveta Kramešová (Paříž)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Více než třetina Francouzů věří, že se šéf Národní fronty Jean-Marie Le Pen znovu utká v boji o prezidentské křeslo. Podle listu le Nouvel Observateur je o Le Penově návratu do hry přesvědčeno 36 procent respondentů. Na 63 procent Francouzů nicméně uvedlo, že předsedu krajně pravicové strany volit v žádném případě nebudou.

Článek

O hlavě státu budou Francouzi rozhodovat již příští rok. Pro Le Pena, kterému bude tento měsíc již 78 let, by to byl již druhý pokus o dobytí křesla v Elysejském paláci. V posledních volbách v roce 2002 výrazně ovlivnil konečný výsledek: porazil socialistického kandidáta Lionela Jospina a stanul jako jediný vyzyvatel Jacquesa Chiraka.

Ačkoli politologové po Le Penově prohře předvídali konec jeho politické kariéry, události posledních měsíců jakoby nahrávaly Le Penovi přímo do karet: vláda se utápí v korupčním skandálu, na předměstích vládne násilí a gangy neasimilovaných přistěhovalců, a slibovaný růst životní úrovně zůstává také jen planým slibem.

Le Pen se nemusel ani sám snažit a v průzkumech dosahuje rekordní popularity. Podle časopisu Le Point se jeho názory v květnu "docela zamlouvaly" 22 procentům Francouzů, což je o skoro 5 procent víc než v dubnu. Lidé hlavně slyší na jeho výpady vůči imigrantům.

Vždyť loni v říjnu, ještě před zahájením nepokojů v Paříži a velkých francouzských městech, měla NF podporu jen 8 procent voličů, v dubnu již vzrostla na 14 procent.

Vláda i opozice si za to můžou samy, Le Pen na ně dokonce ani veřejně neútočí. "Není důvod útočit na politické protivníky svým malým kladívkem, když se sami navzájem smaží na grilu," řekl podle listu Le Figaro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám