Hlavní obsah

Somálské hlavní město dobyly muslimské milice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠU

Muslimské milice Svazu islámských soudů v pondělí oznámily, že obsadily somálské hlavní město Mogadišu poté, co vypudily bojovníky seskupené v sekulární Alianci proti terorismu, kterou podporovaly Spojené státy. Boje si v posledním měsíci vyžádaly 330 obětí.

Článek

Vůdce Svazu islámských soudů Šarif Šejk Ahmed promluvil v rozhlase, kde oznámil, že muslimské milice ovládli město: "Toto je nová éra pro Mogadišu. Svaz islámských soudů nemá zájem na pokračovaní války a míní nastolit mír a bezpečnost po změně kterou dosáhl lid s podporou Alláha." Dodal, že je připraven zahájit dialog. Prozatímní premiér už sdělil, že chce jednat s islamisty. Z vlády propustil čtyři významné vůdce sekulárních milicí, kteří pak utekli.

Boje mezi islamisty a sekulárními vůdci se rozhořely letos poté, co Aliance proti terorismu obvinila Svaz, že ukrývá zahraniční bojovníky al-Kajdá. Svaz to popřel. I komentátoři považují Svaz za lidové hnutí. V zemi se bojuje již 15 let a vláda nemá žádnou moc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám