Hlavní obsah

Srbsko vyhlásilo nezávislost

ČTK, Novinky, B92
BĚLEHRAD

Srbský parlament v pondělí na zvláštním zasedání vyhlásil těsnou většinou nezávislost Srbska. Učinil tak poté, co nezávislost své republiky schválil v sobotu zákonodárný sbor Černé Hory. Pro vyhlášení nezávislosti hlasovalo 126 poslanců Skupštiny z 250. Opozice při hlasování odešla.

Článek

Ve vyhlášení se také praví, že Srbsko je právním nástupcem Srbska a Černé Hory. Poslanci dali všem státním institucím lhůtu 45 dnů na dokončení rozdělovacího procesu, a to včetně převzetí pravomocí a úkolů orgánů dosavadní federální správy.

Podle srbského prezidenta Vojislava Koštunici bude platit společná srbskočernohorská ústava dokud nebude vytvořena nová srbská.

Černohorci se pro nezávislost vyslovili v referendu 21. května, kdy svůj hlas samostatnosti dalo 55,5 procenta hlasujících. Země je však v názoru na samostatnost rozdělena, proti nezávislému státu jsou především Srbové, kteří tvoří 32 procent obyvatel. [celá zpráva]

Srbsko a Černou Horu nyní čeká řada kroků souvisejících s rozdělením přičemž se bude jednat o kompetencích obou států. Dělení čeká především ministerstvo zahraničí a armádu. Obě země si budou muset rozdělit i jednotlivá velvyslanectví v zahraničí.

Dražkovič se považuje za ministra zahraničí Srbska

Ministr zahraničí Srbska a Černé Hody Vuk Dražkovič, který vede Srbské hnutí obnovy, oznámil, že se stává ministrem zahraničí Srbska. Podle něj to vyplývá z toho, že Černá Hora vyhlásila samostatnost. Za největší problém Srbska považuje to, že se nepodařilo dopadnout generála Ratka Mladiče, což je důležité i kvůli budoucímu statutu Kosova.  Tato jihosrbská provincie, obývaná především Albánci, chce samostatnost. Srbové se tomu brání.

Napětí v Kosovu roste

Zástupci srbské menšiny, která žije na severu Kosova, v pondělí přerušili veškeré kontakty s misí OSN a s místními albánskými politiky. Chtějí tak dát najevo nesouhlas se snahou kosovských Albánců vyhlásit nezávislost

Při protestu ve městě Zvečan Srbové vyhlásili "stav ohrožení" a vyzvali k návratu srbské policejní jednotky, která byla v roce 1999 z Kosova vytlačena vojenskými jednotkami NATO. Deklarace Rady bezpečnosti OSN dokonce možnost příchodu až tisícovky policistů připouští, ale pozorovatelé upozorňují na případnou eskalaci konfliktu mezi Srby a Albánci.

Diplomaté se obávají, že rostoucí neshody mezi Srby a Albánci mohou vést až k rozdělení Kosova, pokud OSN jihosrbské provincii přizná samostatnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Černá Hora si těsně zvolila nezávislost

Komise pro referendum v Černé Hoře v pondělí oznámila, že v nedělním hlasování v této bývalé jugoslávské republice zvítězili stoupenci nezávislosti. Šéf komise...

Výběr článků

Načítám