Hlavní obsah

Severkorejští komunisté vězní 150 tisíc lidí

– SOUL

V šesti pracovních táborech pro politické vězně v Severní Koreji komunistický režim zadržuje asi 150 000 lidí. Tvrdí to jihokorejská opozice, která se odvolává na špionážní zprávy.

Článek

Počet internovaných Severokorejců podle poslance Song Jong-suna potvrzuje odhad amerického ministerstva zahraničí, podle něhož komunistická Korea drží v politických táborech 150 000 až 200 000 vězňů.

Většina z vězňů, mezi nimiž jsou rodiny uprchlíků nebo ti, kdo se o útěk z KLDR pokusili, je odsouzena na doživotí, citoval Song ze zprávy jihokorejské výzvědné služby. Severokorejští vězňové jsou zbaveni jakýchkoliv základních práv a jsou nuceni každý den tvrdě pracovat zejména v uhelných dolech, při těžbě dřeva a na polích.

Vězni prý žijí jako v koncentráku

Nesmějí se ženit ani mít děti. Jejich porce potravy nepřesahuje 100-200 gramů, trpí podvýživou a nemocemi. Kdo se pokusí o útěk, nebo je zapleten do nepatřičné sexuální aféry, je popraven.

Kang Čol Hwan, který uprchl ze Severní Koreje v roce 1992, předtím sloužil deset let v jednom z táborů. "Internované ženy podstupovaly nucené potraty, když otěhotněly, a pokud se děti narodily, byly zabíjeny," vzpomíná.

Stalinistický režim v Severní Koreji je ostře kritizován za porušování lidských práv včetně veřejných poprav a mučení. Pchjongjang tuto kritiku důrazně odmítá a označuje ji za součást spiknutí Spojených států s cílem režim svrhnout.

Reklama

Související témata:

Související články

KLDR popřela, že by obohacovala uran

Ve středu bez konkrétních výsledků pokračovala šestistranná jednání o jaderném programu Severní Koreje. Ovzduší je však vstřícnější, severokorejská delegace...

KLDR požaduje urychlené dodání reaktoru

Severní Korea, která v pondělí souhlasila s ukončením svého programu jaderných zbraní, si v úterý dala další podmínku. Zbrojní programy neukončí, dokud...

Severní Korea prý hrozí jaderným reaktorem

Severní Korea pravděpodobně znovu spustila jaderný reaktor v Jongbjonu. Oznámila to jihokorejská média, která se odvolávají na satelitní fotografie uveřejněné...

Výběr článků

Načítám