Hlavní obsah

Volby v Peru asi vyhrál někdejší prezident Alan García

– LIMA

V druhém kole prezidentských voleb v Peru zvítězil podle předběžných výsledků a průzkumů bývalý sociálnědemokratický prezident Alan García, kterému dalo své hlasy 52,7 procenta voličů. Pro jeho rivala, armádního velitele Ollantu Humala se v neděli vyslovilo 47,3 procenta voličů.

Článek

García se po zveřejnění předběžných výsledků, které se shodují s průzkumy dělanými u východu z volebních místností, označil za vítěze voleb a poděkoval svým voličů za velkou podporu. Humala řekl, že počká až na konečné výsledky, které budou podle volební komise známy až za několik dní.

Garcíu považují konzervativní voliči a umírněné a finanční kruhy za záštitu proti avanturismu Ollanta Humaly, který je mnohými považován za "peruánského Cháveze" a prosazuje znárodnění strategických sektorů v zemi, mezi nimi dolů.

García prohlásil, že výsledky prezidentských voleb jsou porážkou pro venezuelského prezidenta Huga Cháveze. "Dnes Peru vyslalo poselství o národní svrchovanosti a zmařilo úsilí Huga Cháveze začlenit nás do expansionistické strategie jeho vojenského a zpátečního modelu, který se snaží prosadit v Latinské Americe," řekl García před svými stoupenci.

Průzkumy nemusí být přesné

Chávez a García se častují ostrými výpady od té doby, co venezuelský předák veřejně podpořil ve volební kampani jeho rivala Humalu. Ten v předvolební kampani volal po přerozdělení bohatství země mezi chudé.

Odstupující peruánský prezident Alejandro Toledo obvinil venezuelského předáka z vměšování do vnitřních záležitostí a odsoudil jeho útoky na dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy a Peru a Kolumbií. Peru pak stáhlo svého velvyslance z Caracasu, na což Venezuela reagovala stejným krokem.

García, jehož první funkční období 1985-90 bylo poznamenáno rozkladem ekonomiky a krvavými nepokoji, v pondělí řekl, že se poučil ze svých chyb a bude peruánskou ekonomiku řídit lépe.

Volební úřady předem varovaly obyvatele, aby brali průzkumy dělané u východu z volebních místnosti s velkou rezervou, protože neodrážejí situaci v celé zemi. Velmi rozdílně se volí na pobřeží této chudé andské země, jinak v horských oblastech a jinak v amazonských pralesích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám