Hlavní obsah

"Data šelmy" 666 se někdo obává, jiný je zpeněží

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kalendáři se objevuje jen jednou za sto let - šestý den šestého měsíce šestého roku století. V digitální podobě 06-06-06. Na příští úterý tak připadne "číslo šelmy" z biblické knihy Zjevení, obávaný kód 666.

Článek

Kolektivní psýché západní společnosti se sice již dávno s křesťanstvím rozešla, přesto ale trojčíslí nadále považuje za špatné znamení. Někteří z něj mají iracionální strach, jiní ale fenomén využívají k marketingu svých produktů.

"To je třeba pochopit: kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest," praví se v 18. verši 13.kapitoly Janovy Apokalypsy. Více o kryptickém označením postavy, skrze níž projeví mezi lidmi svou moc sám satan, bible neříká. Na spekulace to ale stačí.

Britky, které tento den porodí, budou podle listu The Times žádat do rodného listu změnu data. Věří, že svého potomka a potažmo celé lidstvo podvůdkem v matrice uchrání před případným příchodem Antikrista. Americké bezpečnostní složky zase pro tento den zvýší ostražitost o jeden stupeň na "bdělost". Opravdový strach ale nemají. "Je to stejné jako s rokem 2000. Pro okrajové skupiny mají data mimořádně symbolický význam. Počítáme ale nanejvýš s demonstracemi antiglobalistů, kteří využijí možnost provokovat establishment," uvedl mluvčí Střediska pro prevenci terorismu v Oklahomě.

Stoupenci doslovného výkladu biblických proroctví ale míní jinak. Už měsíce zaplavují internet odhady, co se v úterý stane. Může prý vypuknout svatá válka mezi Izraelem a muslimy, do níž budou vtaženy také USA a Rusko. Může to být začátek konce světa, ať už skrze muslimské teroristy, ptačí chřipku, vlny tsunami či zdražování ropy. Proti strachu ze tří šestek nejsou imunní ani ti nejmocnější. Když se Nancy a Ronald Reaganovi v roce 1989 stěhovali do Los Angeles, změnili u nového sídla číslo popisné z 666 na 668.

Hollywood má ale pro strach uděláno

Kdo se ovšem ani trochu nebojí, jsou marketingoví experti a představitelé šoubyznysu. Z tradičních premiérových pátků totiž přesunuli na úterý uvedení remaku slavného hororu z roku 1976 Omen, jehož hrdinou je satanský chlapeček Damien. Billboardy film propagují sloganem 6606! Byli jste varováni! "Datum rozhodně zvýšilo zájem o film," připouští Tom Rothman ze společnosti Fox Filmed Entertainment.

O podíl na zisku se nechtějí nechat připravit ani konzervativní křesťané - nakladatelství Tyndale House v úterý bez mrknutí oka uvede na trh 15. díl série apokalyptických thrillerů Ponecháni napospas z pera reverendů Tima LaHaye a Jerryho Jenkinse. Knihy sice nemusejí znalcům moderní americké literatury nic říkat, prodalo se jich ale na 43 miliónů výtisků. Jeden kus za 6,66 dolaru, jak jinak.

Biblisté: číslo patřilo konkrétní osobě

Experti na apokalyptiku ovšem magické zneužívání čísla rozhodně odmítají. Biblický pisatel podle nich označil za pomoci tzv. gematrie, tedy číselné hodnoty písmen, zcela určitě konkrétní dobovou osobu, a to nejspíše římského císaře. Nemohl totiž otevřeně napsat, že jej považuje za satanského činitele, a tak jej skryl, stejně jako např. tajný milenec z Pompejí svou lásku, o níž se zachoval nápis: "Miluji tu, jejíž číslo je 536".

Číslo 666 tak nejlépe odpovídá latinské zkratce plného titulu císaře Domiciána (vládl 81-96) z dynastie Flaviovců, který poslal autora Apokalypsy do vyhnanství. Nepřímo lze kód dešifrovat také jako označení "Nero Kesar", což by ovšem nebyl skutečný Nero, nýbrž opět Domicián, v němž křesťané viděli "neronovskou zrůdu", vystupující z propasti a připomínající nechvalně proslulého tyrana.

Hádankovitost čísla nicméně způsobila, že "číslem šelmy" může být označen v podstatě každý hrůzovládce, jehož jméno lze po určitých manipulacích přepočítat na 666. V průběhu dějin se v "antikristovském klubu" objevili např. císař Julián Odpadlík, papežové Benedikt IX. a Pavel V., prorok Mohamed, Martin Luther, Jan Kalvín, Napoleon či Hitler.

Reklama

Výběr článků

Načítám