Hlavní obsah

Zemětřesení na Jávě zranilo na 50 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Sobotní zemětřesení na indonéském ostrově Jáva zabilo podle posledních zpráv 6234 lidí. Přes 46 tisíc osob bylo zraněno, z toho 33 231 vážně. V pátek to uvedlo ministerstvo sociálních věcí, podle něhož bylo zničeno nebo poškozeno 105 tisíc domů.

Článek

"Oběti stále přicházejí, ale situaci už dostáváme pod kontrolu," uvedl týden po katastrofě mluvčí Mezinárodní federace červeného kříže a červeného půlměsíce Jean-Pierre Taschereau. Ve čtvrtek podle něj přišlo na 600 nových pacientů.

Hrozící humanitární katastrofu se daří zvládnout. Do postižené oblasti byl dopraven základní zdravotnický materiál, pitná voda, potraviny i stany pro více 200 000 lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou. Přesto zůstávají nemocnice přeplněné a léků je málo. [celá zpráva]

Zdravotníci nyní dávají pozor na to, aby nevypukly v postižené oblasti epidemie spalniček a průjmů. Zejména ty by mohly být nebezpečné pro starší lidi, jichž je mezi postiženými tragédií mnoho.

Problémem jsou zloději

Do oblasti kolem poničeného města Yogyakarta bylo také vysláno na šest tisíc policistů, kteří střeží majetek lidí postižených katastrofou. V oblasti řádí bandy zlodějů. "Každý večer řádí v naší vesnici zloději, ale nikdo nebyl zatčen," postěžoval si obyvatel vesnice Gresikan. "Abychom zajistili bezpečnost, lidé ustavili občanské noční hlídky." Zloději, kteří se zaměřují především na cenné věci, jako jsou motorky, jsou rafinovaní. Oblékají se jako příslušníci humanitárních organizací.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Indonésii zabilo 3731 lidí

Počet obětí zemětřesení v Indonésii se neustále zvyšuje. V sobotu ráno se hovořilo o stovkách, v neděli již o 3731 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny....

Výběr článků

Načítám