Hlavní obsah

Clintonová spustila kampaň do Senátu

Právo, Jiří Roškot
WASHINGTON

Projevem vyzývajícím prezidenta George W. Bushe, aby co nejdřív stáhl vojska z Iráku a aby převzal odpovědnost za svá chybná rozhodnutí, zahájila ve středu kampaň za své znovuzvolení senátorka Hillary Clintonová, považovaná i za favorita pro prezidentské volby 2008.

Článek

"Stůjte při mně, když budeme nutit jak administrativu, tak novou iráckou vládu, aby Iráčanům předložily reálný plán, jak převzít větší odpovědnost za vlastní bezpečnost, abychom mohli začít stahovat svá vojska domů," řekla Clintonová na sjezdu demokratů státu New York, který v Senátu zastupuje. V publiku byl i její manžel, exprezident Bill Clinton.

Její hlas pro invazi do Iráku se řadě voličů nelíbí a bude určitou slabinou v zářijových primárních volbách proti jedinému vážnějšímu soupeři - protiválečnému aktivistovi Jonathanu Tasinimu. V očích většiny demokratů se však v uplynulých šesti letech v Senátu osvědčila.

V situaci, kdy Američany sužují nebývale vysoké ceny pohonných hmot a s nimi enormně rostou i zisky ropných gigantů, je Clintonová vyzvala, aby začali financovat výzkum a vývoj alternativních zdrojů energie.

Znalci americké politiky v Clintonové spatřují jednoznačného favorita demokratických prezidentských primárek 2008, ale protože příliš polarizuje společnost, pochybují, zda by byla přijatelná i pro nerozhodnuté voliče. Sama své záměry ještě nezveřejnila.

Exprezident Al Gore, jenž už několikrát vyloučil, že by se znovu ucházel o Bílý dům, v pondělí v Británii na přímou otázku tuto možnost zcela nezavrhl. "Upřímně si myslím, že nejužitečnější role, kterou mohu sehrát, je snažit se změnit myšlení Američanů o tom, co vlastně znamená krize," řekl na literárním festivalu, na němž prezentoval burcující obraz klimatických změn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám