Hlavní obsah

Za zabití ženy dostal americký voják doživotí

– TOKIO

Člen americké armády by si měl odpykat doživotní trest za oloupení a vraždu šestapadesátileté ženy. Amrického vojáka odsoudil japonský soud. Uvedla to agentura Kjódó.

Článek

William Reese (22) byl usvědčen, že nedaleko americké základny v Jokosuko (jihozápadně od Tokia) okradl a zavraždil ženu. Obviněný se k činu doznal, uvedl ale, že neměl v úmyslu zabíjet.

Tato vražda opět podnítila v Japonsku debaty o vysoké míře zločinnosti spojené s vojenskými základnami. Na nich je v současné době na 50 tisíc amerických vojáků. Znásilnění japonské školačky v roce 1995 třemi americkými vojáky vedlo k rozsáhlým nepokojům. V posledních letech se ale americko-japonské vztahy zlepšovaly.

Reese byl odsouzen v době, která má rozhodující význam pro japonsko-americkou spolupráci. Obě země uzavřely v dubnu dohodu o amerických vojenských silách v Japonsku, která dává japonské armádě větší odpovědnost za bezpečnost v Tichomoří.

Podle dohody se má 8000 amerických námořníků přesunout z jihojaponského ostrova Okinawa na americký tichomořský ostrov Guam. O náklady se podělí obě země, přičemž Japonsko uhradí 60 procent nákladů (10,3 miliardy dolarů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám