Hlavní obsah

Američané zastřelili těhotnou Iráčanku na cestě do porodnice

BAGDÁD

Američtí vojáci zabili v úterý v Sámaře 35letou těhotnou Iráčanku a její 57letou sestřenici, kterou vezl příbuzný do porodnice. Zpráva o případu byla zveřejněna ve čtvrtek odpoledne krátce poté, co americké velení oznámilo, že bude vojáky v Iráku školit, aby dodržovali morální a etický kodex.

Článek

Bratr těhotné, který ji vezl do porodnice, špatně zabočil na uzavřenou cestu. Američtí vojáci zahájili palbu ze strachu, že jde o sebevražedného atentátníka.

Mluvčí americké armády, který litoval ztráty životů Iráčanů, uvedl: "Auto vjelo do jasně vyznačené zakázané oblasti. Na vůz byly vypáleny střely, když se blížil k našim vojákům a nezastavil, přestože byly použity vizuální i zvukové signály."

Bratr těhotné Chálid Džassim byl jiného názoru: "Jel jsem nejvyšší možnou rychlostí a neviděl jsem ze strany Američanů žádné varování, dokud nevypálili dvě střely, které zabily moji sestru a sestřenici." Rozhořčeně dodal: "Bůh se pomstí Američanům a těm, kdož je sem přivedli. Nemají žádnou úctu k našim životům."

Místní policie vysvětlila, jak k tragédi došlo: "U nemocnice najeli na špatnou cestu, která je nyní uzavřená, protože vede k vojenské silnici, kterou používají Američané."

Američané budou školit vojáky, aby dodržovali morálku

Ve čtvrtek přitom americké velení oznámilo, že američtí vojáci v Iráku budou třicet dní školeni, aby dodržovali morální a etické zásady. Armáda se k tomuto kroku rozhodla kvůli masakru v Hadítě, kde v listopadu příslušníci americké námořní pěchoty zřejmě bezdůvodně postříleli až 24 iráckých civilistů včetně žen a dětí poté, co jeden jejich spolubojovník zahynul při explozi nálože. [celá zpráva] Vojenští vyšetřovatelé případ brzo uzavřou a zřejmě obviní několik vojáků z vražd.

Irácký premiér Núrí Maliki ve čtvrtek ohlásil, že irácká vláda zahájí vlastní vyšetřování listopadového masakru v Hadítě. Zvláštní komise ze zástupců ministerstev spravedlnosti a lidských práv bude vyšetřovat i další případy pochybení amerických vojáků v Iráku.

Násilí v Iráku se přitom nedaří zvládnout. Několik šrapnelů ve čtvrtek dopadlo do bagdádské čtvrti Dúra a zabilo nejméně devět osob. Dalších čtyřicet lidí bylo zraněno. Podle policie bude počet obětí vyšší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám