Hlavní obsah

Sto mrtvých v bojích proti separatistům na Sumatře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANDA ACEH

Počet obětí ofenzívy, kterou před jedenácti dny zahájila indonéská armáda proti separatistům v provincii Aceh na severu Sumatry, překročil stovku. Podle indonéské armády bylo v průběhu bojů zabito 84 povstalců, deset vládních vojáků, 3 policisté a 14 civilistů. Rebelové tvrdí, že na straně armády je mrtvých podstatně více.

Článek

Vládní vojáci uvedli, že se jim zatím daří postupovat rychleji než plánovali a že již zničili řadu povstaleckých základen. Generál Endriartono Sutarto řekl podle BBC: "Podle původního plánu jsme chtěli během dvou měsíců vyhledat pozice (povstalců) a obsadit je, ale podařilo se nám to za dva týdny." Proti pěti tisícům rebelů nasadila armáda čtyřicet tisíc mužů.

Armádní zdroje ovšem uvádějí, že mají problém vystopovat příslušníky Hnutí za svobodný Aceh (GAM) mezi civilními obyvateli. Povstalci tvrdí, že proto zabíjejí civilisty, což armáda popírá. Indonéská organizace pro lidská práva nicméně ve čtvrtek oznámila, že do provincie vyšle tým pozorovatelů, který by měl na dodržování lidských práv v oblasti dohlížet.

Dochází krev

Do Acehu začíná proudit také první zahraniční lékařská pomoc; dnes dodaly 15 tun zdravotnického materiálu Světová zdravotnická organizace a UNICEF. Místní Červený kříž varoval, že bude mít pravděpodobně brzy nedostatek krve k transfuzím pro raněné, a vyzval obyvatele, aby darovali krev.

Indonéská armáda zahájila operaci proti povstalcům v provincii Aceh na severu ostrova Sumatra poté, co separatisté odmítli při posledních jednáních s vládou přistoupit na přijetí nabízené autonomie místo požadované samostatnosti a složit zbraně, dokud se armáda nestáhne na své obranné pozice. K těmto podmínkám se obě strany zavázaly v mírové dohodě, jež byla uzavřena v prosinci v Ženevě, ale zatím je nesplnily. V provincii byl vyhlášen výjimečný stav, který by měl trvat nejméně šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Indonésie zaútočila na separatisty

Indonéská armáda zahájila operaci proti separatistům v provincii Aceh na severu ostrova Sumatra. Pozice rebelů byly ostřelovány raketami a byly proti...

Výběr článků

Načítám