Hlavní obsah

Dalajláma se snaží Tibet usmířit s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pro autonomii Tibetu se ve středu v Bruselu vyslovil tibetský duchovní vůdce dalajláma. Zdůraznil ale, že mu nejde o nezávislost na Číně. Tibeťané by podle něj měli mít na starost pouze tibetské vnitřní záležitosti, svou kulturu a náboženství, jejichž zachování je podle dalajlámy důležité i pro celý svět.

Článek

Čína by naopak měla spravovat zahraniční politiku. Jsem pro tuto střední cestu, řekl dalajlama na tiskové konferenci v Evropském parlamentu. Snažíme se v tomto směru o dosažení jakéhosi porozumění s Čínou, dodal.

Zdůraznil nezbytnost uchování tibetské kultury, duchovní tradice i "velmi křehké" přírody v Tibetu, ohromné náhorní planiny obklopené Himálajemi a Čínou, kde žije asi šest miliónů Tibeťanů.

Dalajláma také zdůraznil, že úplná nezávislost na Číně není v tibetském zájmu. Tibet je vnitrozemská země, která je velmi chudá, a ekonomický rozvoj Číny by Tibetu mohl prospět, prohlásil.

EU má malou šanci prosadit v Číně dodržování lidských práv

Čínská vláda označuje dalajlámu za separatistu a veřejně ho kritizuje, ale od roku 2002 se její představitelé scházejí se zástupci tibetské vlády v exilu. Obnovili jsme přímý kontakt se zástupci Číny, se kterými jsme loni měli pět jednání, ale vláda to nepřiznává, řekl dalajláma v zahraničním výboru parlamentu a zdůraznil, že řešením pro Tibet je jen "demokratická Čína".

Na tiskové konferenci skepticky odpověděl na otázku, zda Evropská unie může pomoci při dodržování lidských práv v Tibetu. Bezprostředně je to beznadějné, ale v dlouhodobém pohledu ano, prohlásil dalajláma, který uprchl z Tibetu při protičínském povstání v roce 1959 a který žije v Indii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám