Hlavní obsah

Šaron prý několikrát otevřel oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron, který se od lednového těžkého záchvatu mrtvice nachází v kómatu, údajně otevřel oči. Stalo se tak v sanitce, která ho v neděli převážela na specializované oddělení dlouhodobé péče, napsal ve středu izraelský list Jediot Achronot s odvoláním na členy Šaronovy rodiny.

Článek

Podle nich pacient otevřel oči "na dlouhý okamžik" a opakovaně.  Lékaři zatím nevědí, zda šlo o pouhý reflex, nebo o vědomý projev, který by nasvědčoval zlepšení Šaronova zdravotního stavu.

Osmasedmdesátiletý Šaron byl od 4. ledna, kdy utrpěl těžké krvácení do mozku, ošetřován v jeruzalémské nemocnici Hadassa. Od té doby se podrobil osmi operacím, dosud ale nenabyl vědomí. Stav pacienta v přetrvávajícím kómatu označují jeho lékaři vytrvale za "vážný, ale stabilizovaný".

V neděli byl Šaron převezen do centra Šeba v telavivské nemocnici Tel Hašomer, specializované na rehabilitaci nemocných postižených mozkovou příhodou. Ředitel centra profesor Zeev Rotstein ujistil, že udělají vše pro to, aby Šarona probrali.

Odborníci jeho střediska se prý zaměří nejprve na to, aby už pacient nebyl odkázán na podporu dýchání a poté na jeho probrání z pětiměsíčního kómatu.

Řada odborníků však v izraelských médiích otevřeně prohlásila, že není žádná šance na to, že Šaron ještě někdy nabude vědomí. "(Šaron) Stále ještě nedýchá samostatně. To znamená, že dechové centrum v jeho mozku je nevratně poškozeno, takže veškeré řeči o rehabilitaci jsou jen prázdná slova," řekl například lékařský specialista Moti Ravid.

Reklama

Výběr článků

Načítám