Hlavní obsah

Češi půjdou kvůli požáru na Korsice k soudu

PAŘÍŽ/PRAHA

V polovině června a poté v září se uskuteční oddělené soudní procesy se dvěma českými mladíky, které francouzské úřady činí zodpovědnými za lesní požár loni v srpnu na jihu Korsiky u Porto-Vecchia. Právu to v úterý řekla vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Paříži.

Článek

Potvrdila rovněž, že se díky intervencím české strany a francouzského advokáta obviněných podařilo snížit právní kvalifikaci z úmyslného na neúmyslné způsobení požáru. "Budeme dělat vše pro to, aby věc byla vyřízena co nejlépe," dodala konzulka s tím, že její úřad i velvyslanec v Paříži projevili o případ maximální zájem.

Oba chlapci, z nichž je jeden nezletilý, se nadále musejí zdržovat na území Francie. Po prvním měsíci, který strávili ve vazbě, jsou od té doby stíháni na svobodě. Mladší z nich žije u své sestry ve Francii, starší vykonává praxi v jednom hotelu na Korsice.

Podle dřívějších informací francouzských úřadů se mladíci údajně přiznali, že se bavili tím, když po sobě házeli hořící zápalky, od kterých pak měl chytit porost. [celá zpráva] Díky rychlému zásahu hasičů shořelo jen asi sto metrů čtverečních. Oba zadrželi četníci, kteří u nich našli zápalky, zapalovač a cigarety.

Jeden z chlapců však posléze vinu popřel, uvedl, že se nenacházeli přímo u ohniska požáru. Stěžoval si také na jazykové problémy a tvrdost policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám