Hlavní obsah

Američtí vojáci budou obviněni z vražd Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák prověří výsledky amerického vyšetřování masakru v Hadítě, kde 19. listopadu příslušníci americké námořní pěchoty zabili 24 civilistů. Uvedl to v úterý irácký premiér Núrí Maliki. Vyšetřování se chýlí ke konci a někteří vojáci budou obviněni z vražd. Americká vláda slíbila ve středu zveřejnit všechny detaily vyšetřování.

Článek

Maliki sdělil, že existují "hranice pro omluvu" civilních ztrát. "Není omluvitelné, když jsou rodiny zabíjeny kvůli tomu, že někdo pronásleduje teroristy," řekl premiér a dodal: "Zadržíme ty, kdo jsou odpovědní."

Brutální masakr

Američtí vojenští vyšetřovatelé už brzy případ uzavřou. Několik příslušníků námořní pěchoty bude zřejmě obviněno z vraždy a další ze zatajování činu. Podle zpráv amerického deníku Wall Street Journal existují důkazy, že příslušníci námořní pěchoty zabíjeli civilisty včetně žen a dětí, aniž by je oběti nějak provokovaly.

Jeden z příslušníků námořní pěchoty Roel Ryan Brione sdělil listu Los Angeles Times, že v rámci vyčišťovací akce vytahoval těla z domů: "Pořád cítim krev. Nemohu to dostat z hlavy, byli tam malé děti, dospělí muži i ženy."

Příslušníci americké námořní pěchoty rozpoutali ve městě jatka poté, co jeden z nich zahynul při explozi nastražené nálože. Vtrhli do domů Iráčanů a některé zastřelili ještě v posteli. Uvedli přitom, že i oni zahynuli při výbuchu, svědectví lékařů a příbuzných to však vyloučila.

Vražedné atentáty

V Iráku v úterý pokračovaly násilnosti. Sebevražedný atentátník v irácké Hille zabil nejméně 12 lidí a 36 jich zranil. Odpálil nálož v automobilu poblíž prodejny aut.

Nejméně 22 lidí zahynulo při explozi nálože v autě na rušném tržišti v šíitské části Bagdádu.  Přes padesát lidí bylo zraněno. 

Kvůli špatné bezpečnostní situaci v západoirácké provincii Anbár USA povolaly z Kuvajtu 1500 mužů zálohy na posílení tamních jednotek.

Koalice se rozpadá

Američanům se zřejmě nepodaří snížit počet vojáků, protože do konce roku Řím stáhne z Iráku všech 2600 vojáků. Jižní Korea, která má v zemi třetí nejpočetnější kontingent o síle 3200 mužů, do konce roku sníží počet o tisíc.

Dánští poslanci schválili plán vlády snížit počet Dánů v Iráku z 530 na 450, ale prodlouží jejich mandát do poloviny příštího roku. Spekuluje se o tom, že Japonsko svých 600 vojáků stáhne do ledna. Také Polsko váhá, zda nechá své vojáky v Iráku ještě příští rok. Nyní v centrální části Iráku slouží 900 Poláků. ČR má v Iráku 100 vojenských policistů, kteří se podílejí na výcviku nových iráckých sil. Mandát pro Čechy vyprší na konci roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám