Hlavní obsah

Roste počet Čechů, kteří umírají v zahraničí

PRAHA

Počet Čechů, kteří při svých zahraničních cestách zemřou, stoupá. Uvedl to v úterý český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Loni v zahraničí zemřelo 421 Čechů, což je o 120 víc než předloni. V roce 2003 evidovala česká diplomacie jen 289 případů úmrtí v zahraničí.

Článek

Nejvíce lidí - devadesát - umřelo na Slovensku, 88 jich zahynulo v Německu a 26 v USA. Nejčastěji se lidé stávají obětí dopravních nehod nebo umírají při sportu, přičemž typickým příkladem je úmrtí při potápění, plavání nebo horolezectví. Neobvyklá je smrt po zásahu blesku, což se stalo loni stalo v Chorvatsku. V nemocnici muselo svůj pobyt v cizí zemi strávit 258 lidí. Předloni to bylo 236, před třemi lety pak 213. Ministr zahraničí Cyril Svoboda narůst mimo jiné přičítá tomu, že lidé více cestují.

Počet autonehod českých občanů v zahraničí naopak dále poklesl o 36 procent na 494, což  je o polovinu méně než v roce 2003. Tradičně nejvíce je jich hlášeno z Chorvatska, kam se nejčastěji jezdí na dovolenou. Nehody na tamních silnicích postihly 311 lidí. Na Slovensku to byly tři desítky Čechů, v Německu 19.

Českým občanům v nouzi museli mnohokrát pomoci konzulové, vydali například 2798 náhradních dokladů, nejvíce v Německu, USA a Británii. Pomoc u nich vyhledalo také 869 lidí, kteří byli zadrženi policií. Podle ministra loni česká diplomacie pomáhala po zřícení střechy v polských Katovicích, spadlé lavině v Tatrách a po teroristických útocích v londýnském metru a v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Zapojuje se také do pomoci dívkám, které jsou podvodně nalákány do zahraničí za prací a končí pak v nočních klubech nebo veřejných domech v Británii, Irsku, Japonsku či Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám