Hlavní obsah

Při zemětřesení v Indonésii zahynulo 5700 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Odlehlou indonéskou provincii Papua na východě země v úterý postihlo další zemětřesení, tentokrát o síle 5,6 stupně Richterovy stupnice. Informoval o tom americký geologický ústav. Zatím nejsou žádné zprávy o obětech či zraněných. Počet obětí sobotního zemětřesení na Jávě se blíží 5700.

Článek

Počet obětí sobotního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva mezitím stoupl na nejméně 5698. Informovalo o tom indonéské ministerstvo sociálních věcí. Agentury už uvedly, že mrtvých je dokonce 9 000, toto číslo se ale ukázalo jako chybné.

Podle šéfa malajského záchranného týmu Abdala Azíze Ahmada, který působí na místě neštěstí, už není pravděpodobné, že by pod troskami ještě byli nějací lidé či mrtvá těla. "Zřícené domy byly tak malé, že kdokoli by byl pod troskami zasypán, by byl vytažen rodinnými příslušníky," řekl Ahmad.

Přes 130 000 lidí zůstalo po otřesech bez domova, z toho 40 procent dětí. Vláda i představitelé humanitárních organizací tvrdí, že klíčové nyní je, aby se k postiženým co nejdříve dostaly stany a pitná voda. Podle OSN už na žádost Indonésie o pomoc reagovalo 22 států, mezi nimi je i Česko.

Dorazí čtyři polní nemocnice

Problémem je nedostatek léků a lůžek v nemocnicích. Asi 1700 lidí leží na chodbách hlavní nemocnice nejpostiženějšího města Yogyakarta, která má kapacitu 750 lůžek. Lékaři varují, že docházejí léky. "S tím jak je nemocnice stále přeplněnější, docházejí základní zdravotnické potřeby včetně antibiotik a obvazů," řekla Susan Treadwellová, která tam pomáhá.

Na pondělní výzvu OSN, že je do země nutné okamžitě vyslat tři polní nemocnice o kapacitě sto lůžek každá, v úterý kladně zareagovaly Spojené státy, Čína, Singapur a Katar. Indonéské úřady navíc v regionu rozmístily 18 svých mobilních zdravotnických zařízení.

Sopka Merapi ožívá

Nedaleko epicentra sobotních otřesů leží sopka Merapi, která podle úterní zprávy agentury AFP vykazuje znaky nové aktivity. Vulkán vychrlil mrak kouře do výšky zhruba 900 metrů, což je zhruba o polovinu víc než v pondělí.

Kvůli zvýšené aktivitě sopky měřící přes 2900 metrů musely být z jejího okolí v posledních dnech evakuovány desítky tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Indonésii zabilo 3731 lidí

Počet obětí zemětřesení v Indonésii se neustále zvyšuje. V sobotu ráno se hovořilo o stovkách, v neděli již o 3731 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny....

Výběr článků

Načítám