Hlavní obsah

Papež se pomodlil v Osvětimi

Právo, Novinky, Zuzana Křížová
OSVĚTIM

Papež Benedikt XVI. se v neděli, poslední den své čtyřdenní návštěvy v Polsku, v někdejším nacistickém táboře smrti Osvětim - Březinka, kde našlo smrt přes 1,5 miliónu lidí, modlil spolu s bývalými vězni a zástupci polských židovských organizací.

Článek

Návštěva Osvětimi byla do papežova programu zařazena na jeho výslovné přání. "Přišel jsem sem, protože jsem to chtěl. Jestliže sem přišel Jan Pavel II. jako syn polského národa, já jsem tady jako syn německého národa," řekl papež, Němec Josef Ratzinger.  "Na místě, jako je toto, chybějí slova a v zarážejícím tichu srdce volá k Bohu: 'Pane, proč jsi mlčel? Proč jsi to dopustil?'," pronesl v modlitbě u památníku obětí.

Předtím prošel sám branou do tábora s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Navštívil rovněž Blok smrti a celu polského kněze Maximiliana Kolbeho, který tu spáchal v roce 1941 sebevraždu, aby zachránil život jinému vězni.

Podle českého kardinála Vlka byla návštěva hlavy katolické církve v Osvětimi symbolickou tečkou: "Papež Němec jde do Osvětimi, kde právě jeho předkové, Němci, způsobili mnoho bolesti a utrpení. Papež jde, aby se modlil za odpuštění, a smíření a aby tak i polskému národu dal určitý signál." Papež byl v dětství dítě členem nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend.

Papežova čtyřdenní návštěva poutala velký zájem věřících, nejvíce se -  900 tisíc - se jich sešlo v neděli dopoledne na krakovských pláních Blonie na mši , které se účastnilo na 1600 duchovních. [celá zpráva]  Páteční varšavské se účastnilo 300 000 lidí.  [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Katolické Polsko se dočkalo, přiletěl papež

Do Polska ve čtvrtek přiletěl na návštěvu papež Benedikt XVI. Během čtyřdenní cesty zavítá do míst, která jsou nějak zvlášť spojena s jeho loni zesnulým...

Výběr článků

Načítám