Hlavní obsah

Na papeže přišel v Polsku téměř milión lidí

KRAKOV

Více než 900000 lidí se na pláních v jihopolském Krakově účastnilo mše s papežem Benediktem XVI. Na stejném místě se s věřícími při cestách do vlasti setkával rovněž jeho předchůdce, loni zesnulý Jan Pavel II. Na travnatém prostranství v blízkosti centra města se Poláci také scházeli, aby si svého zřejmě nejslavnějšího rodáka připomněli.

Článek

"Krakov Karola Wojtyly (občanské jména Jana Pavla II.) je i mým Krakovem. Děkuji vám z celého srdce," řekl Benedikt XVI. lidem shromážděným na pláni. Jeho slova vyvolala bouřlivý potlesk. "Přijel jsem do Krakova kvůli potřebě srdce vydat se na pouť ve stopách mého předchůdce. Toužil jsem dýchat vzduch jeho vlasti," dodal.

Bohoslužbu v přímém přenosu vysílal také televize a rozhlas. Společně s Benediktem XVI. mši slouží 1900 duchovních - mezi nimi dvacítka kardinálů, 28 arcibiskupů a na 120 biskupů. Do Krakova se sjeli z 16 zemí. Českou republiku zastupují kardinál Miloslav Vlk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

"Je to naprosto a zcela mimořádné. To hemžení, prapory, mávání, gesta a zpívání, to bylo jedinečné," řekl Vlk. První poutníci dorazili na pláně už krátce poté, co policie prostranství zpřístupnila, tedy zhruba ve 04:00. Celou noc v Krakově pršelo, ráno ale déšť ustal. Nad davem vlají prapory. Nejvíce je bílo-žlutých vlajek Vatikánu, početné jsou i prapory polské a místy je možné zahlédnout rovněž vlajky české nebo slovenské. "Byli jsme tady už na setkání s Janem Pavlem II. a přáli jsme si zde být i teď," řekla  paní Marie, která na bohoslužbu s papežem přijela společně s dalšími poutníky autobusem z Opavska.

Krakovskými ulicemi s výkladními skříněmi vyzdobenými fotografiemi Benedikta XVI. a vatikánskými vlajkami proudily od časného rána davy věřících. Poutníci dorazili na mši většinou náležitě vybaveni - s nápoji v plastových lahvích, pláštěnkami, deštníky... nechybějí ani rozkládací židle. Zapomnětlivci si ale mohli výbavu doplnit cestou na pláně, kolem které postávali prodejci. Malá vatikánská vlaječka za 50 grošů (asi čtyři koruny), větší za dva zloté (zhruba 15 korun) a rozkládací sedačky po 18 zlotých (přibližně 135 korun). "K židli ale dostanete vlaječku zdarma," lákal kolemjdoucí mladík.

Přišel i Walesa

Ne všichni se ale dívají na papežovu návštěvu s pochopením. Například skupinka mladých Britů v sobotu marně hledala restauraci, ve které by si mohla dát pivo. Během cesty nejvyššího představitele katolické církve totiž na všech místech, do kterých zavítá, platí zákaz prodeje alkoholu. Mezi věřícími jsou lidé starší i mladí, často je možné vidět rodiny s dětmi.

Na travnaté prostranství dorazili i přední polští politici, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, premiéra Kazimierze Marcinkiewicze nebo bývalé hlavy státu a někdejšího šéfa legendární Solidarity Lecha Walesy. Jejich místa jsou přímo před pódiem s oltářem. Pódium bylo navrženo tak, aby připomínalo loďku. Ta je symbolem papežovy cesty do Polska a podle ní se rovněž jmenuje oblíbená píseň Jana Pavla II. - Bárka.

Nad pódiem se tyčí třiadvacetimetrový kříž, pozadí oltáře vyplňují tisíce květin. Z nich je poskládán i papežský erb. Před mší se Krakovem rozezněl zvon Zygmunt ve věži katedrály hradu Wawel. Zvon má pro Poláky symbolický význam a jeho zvuk je možné slyšet ve výjimečných chvílích. Jeho údery se nesly městem i loni 19. dubna poté, co byl kardinál Joseph Ratzinger v Římě zvolen papežem a přijal jméno Benedikt XVI. Bohoslužba je předposledním bodem programu papežovy pouti po Polsku. Odpoledne před odletem do Říma Benedikt XVI. ještě zavítá do bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám