Hlavní obsah

Ruská milice zatýkala při průvodu gayů

– MOSKVA

Moskevská policie zatkla v sobotu desítky bojovníků za práva homosexuálů včetně jednoho německého poslance, který je přišel podpořit. Tzv. Gay Parade ruské úřady oficiálně nepovolily. Narušili ji hlavně pravicoví extremisté, kvůli kterým se průvod neobešel bez násilí.

Článek

Na pořádek v Moskvě dohlíží asi 1000 milicionářů, jejich úkolem je podle ruských agentur zabránit jak konání zakázané akce gayů a lesbiček, tak případným střetům s jejich radikálně naladěnými odpůrci. Organizátoři Gay Parade do poslední chvíle tajili čas a místo konání akce. Nakonec se novináři dozvěděli, že představitelé komunity homosexuálů položí květiny u hrobu Neznámého vojína a pak projdou průvodem k nedaleké moskevské radnici.

Tomuto pokusu se snažili zabránit náboženští a političtí radikálové s výkřiky "Rusko není Sodoma" nebo "Rusko je svatá země". Na dnešek připadá 13. výročí dekriminalizace homosexuality v Rusku. Především pravoslavní věřící, ale i radikální nacionalisté však vnímají sexuální menšiny jako nebezpečí pro ruský stát a homofobní projevy nejsou v Ruské federaci výjimkou.

Oba tábory musela dnes u uzavřené brány do Alexandrovského sadu oddělit milice, která nakonec zatkla asi desítku osob, mezi nimi i hlavního organizátora dnešní akce Nikolaje Alexejeva. Právě on novinářům řekl, že akce by měla být klidná a nenásilná. "Chceme jen ukázat, že máme stejná práva jako ostatní občané," vysvětlil.

Nacionalisté žádají "likvidaci sodomitů"

Asi dvacetiletý Alexandr Leonov přišel k bráně vyjádřit své přesvědčení, že menšiny mají právo být respektovány. "Asi se to nepodaří. Proč? Protože tohle je Rusko. Ani car, ani bolševici ho nezměnili," řekl. Jeho slova se mísila do skandování černě oblečených ultranacionalistických členů hnutí Svaz všech Rusů, kteří v kozáckých uniformách a "vyzbrojeni" ikonami a kříži žádali likvidaci "sodomitů".

"Jsem smutná z toho, že se v Rusku řada lidí staví ke gayům a lesbičkám odmítavě, až agresivně. Doufám, že jednou se lidé přestanou takhle bát a že se začnou chovat přívětivě," poznamenala poslankyně Evropského parlamentu Sofia Veldová z Nizozemska.

Mezi zadrženými je i Volker Beck, poslanec německého parlamentu za stranu Zelených. Podle svědků jej policisté odvedli až poté, co mu skupina rozhořčených odpůrců Gay Parade do krve rozbila obličej. Krátce před zahájením akce se museli moskevští policisté vypořádat i se skupinou asi sta převážně mladých lidí, podle vzezření radikálních nacionalistů.

Ti na hlavní moskevskou křižovatku vhodili několik hořících předmětů a skandovali hesla proti homosexuálům. Ruská radnice letošní první Gay Parade už dříve zakázala s odůvodněním, že by nebyla schopna zajistit bezpečnost účastníků. Starosta Jurij Lužkov se v této souvislosti nechal slyšet, že podobné události mohou být přijatelné na Západě, nikoliv však v Rusku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám