Hlavní obsah

Arafat oddaluje blízkovýchodní rozhovory

Novinky, Břetislav Tureček
IZRAEL

Palestinský vůdce Jásir Arafat se snaží oddálit schůzku mezi premiéry Izraele a palestinské samosprávy Arielem Šaronem a abú Mázinem. Jednání mělo proběhnout už včera, ale možná k němu nedojde ani dnes. Napsal to izraelský tisk a agentura AP.

Článek

Podle palestinského zdroje AP se Arafat snaží ukázat, že nikoli nedávno ustanovený premiér abú Mázin, ale on sám určuje politiku. "Je to dvouhlavá vláda - jedna hlava podporuje terorismus, druhá mírový plán," řekl listu The Jerusalem Post nejmenovaný izraelský činitel.

Podle palestinských pramenů deníku Ha´arec se Arafat snaží abú Mázina přebít požadavkem, aby premiérova jednání s Izraelci posuzoval Výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny - tomu totiž Arafat předsedá a abú Mázin je jeho zástupcem.

Cestovní mapa se odkládá

V úterý se o důvodech odkladu jen spekulovalo - zdroje v izraelské vládě uváděly, že abú Mázin bude ve středu zaneprázdněn jednáním se španělskou ministryní zahraničí, arabský poslanec Knesetu Ahmad Tibí zase tvrdil, že se termín nehodí Šaronovi, který musí být v parlamentu kvůli hlasování o úsporných opatřeních.

Dnes dopoledne abú Mázin řekl, že ke schůzce dojde "s největší pravděpodobností ve čtvrtek"; izraelská strana ale žádný termín nepotvrdila. Šaron již s abú Mázinem jednal před dvěma týdny - význam chystané schůzky však spočívá v tom, že by měla odstartovat naplňování tzv. cestovní mapy, tedy mezinárodně zformulovaného mírového plánu, který byl mezitím přijat.

Summit s Bushem má být 4. června

Oba premiéři se přitom mají příští týden setkat s americkým prezidentem Bushem. Bílý dům dnes zveřejnil termín jednání: 4. června v jordánské Akabě. Mluvčí Scott McClellan ale podotkl, že klíčový summit znamenající první zásadnější vstup Bushe do blízkovýchodní diplomacie proběhne, "umožní-li to podmínky".

Izraelský zdroj deníku The Jerusalem Post již dříve naznačil, že nesejdou-li se před tím abú Mázin a Šaron, nebude ani summit s Bushem. "Těžko uvěřit, že by sem Bush jezdil, pokud by se do té doby nestalo nic praktického," prohlásil.

Reklama

Související články

Izraelská vláda schválila "cestovní mapu"

Vláda izraelského premiéra Ariela Šarona v neděli schválila mírový plán řešení izraelsko - palestinského konfliktu, známý jako "cestovní mapa". Oznámil...

Výběr článků

Načítám