Hlavní obsah

Další série rasistickým útoků v Německu

BERLÍN

Pět cizinců bylo zraněno při dalších rasisticky motivovaných útocích v Německu. Kvůli útokům v Berlíně a Výmaru bylo zadrženo 14 osob.

Článek

Ve východoněmeckém Výmaru se stali oběťmi napadení tři muži z Mosambiku a Kuby, přičemž jeden z nich byl poraněn těžce. Policie zadržela osm osob ve věku od 19 do 29 let, jež jsou podezřelé, že se na útoku podílely.

Tři útoky zažil Berlín. Lehce zraněn byl 33 Guinejec, kterého napadl 38letý muž na zastávce rychlodráhy S-Bahn na předměstí metropole. Způsobil mu lehká zranění. Na jiné zastávce S-Bahnu hodilo devět lidí láhev na Libanonce.

Do nemocnice musel být převezen Turek, kterého napadli čtyři vyholení mladíci a pořezali jej. Předtím na něj a tři další Turky pokřikovali rasistická hesla.

Prokuratura ve Wismaru na severovýchodě země v pátek potvrdila zadržení pěti osob v souvislosti se čtvrtečním rasistickým útokem na indického prodavače na místním bleším trhu. Podle místního rozhlasu na Inda zaútočilo několik mužů. Napadený musel být převezen do nemocnice.

Minulý týden byl terčem útoku dokonce berlínský politik kurdského původu, který musel strávit několik dní v nemocnici poté, co jej někdo praštil lahví do hlavy.

Útoků ultrapravice přibývá

V poslední době jsou útoky s rasistickým podtextem v Německu stále častější. Podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy vzrostl počet násilností, jichž se dopouštějí extrémně pravicové živly, od roku 2004 do roku 2005 o 28 procent a je jich hlášeno 15 361,  přičemž počet útoků neonacistů vzrostl o 24 procenta na 958.

Od pádu berlínské zdi v roce 1989 zahynulo při rasisticky motivovaných útocích nejméně 135 osob, uvedla Nadace Amadeu Antonio. Amadeu Antonio Kiowa (28) z Angoly byl první obětí rasové vlny násilí, která zachvátila Německo krátce po sjednocení.

Nejvíce útoků je hlášeno ze zemí bývalé NDR, kterou sužuje hospodářská krize a kde má značný vliv neonacistická Národnědemokratická strana Německa (NPD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám