Hlavní obsah

Na mši celebrovanou papežem přišlo 300 000 Poláků

ČTK, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Přibližně 300 000 lidí se v pátek ráno shromáždilo v centru Varšavy na Pisludského náměstí na mši s papežem Benediktem XVI. Věřící od účasti na bohoslužbě neodradil ani vydatný déšť.

Článek

"Pokoj s vámi," pozdravil papež polsky davy shromážděné na Pilsudského náměstí kde byl vztyčen oltář s 25metrovým křížem. Společně s Benediktem XVI. mši sloužit 120 kardinálů a biskupů z Polska i ze zahraničí. Je mezi nimi pražský arcibiskup Miloslav Vlk.

Zájem o mši byl tak velký, že lidé zaplnili i přilehlé ulice a dění sledovali na obřích obrazovkách. Mnozí poutníci pro jistotu přišli na náměstí ještě před východem slunce, aby měli jistotu, že papeže spatří na vlastní oči. Někteří dokonce strávili celou noc před bariérami, které odstranili ve tři ráno, což byl případ Malgorzaty Gniadové, která uvedla: "Vždycky to tak dělám."

Na stejném místě, kde se koná dnešní mše, začínal v roce 1979 svou první pouť po vlasti i loni zesnulý papež Jan Pavel II.

Bohoslužbu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Každého, kdo přicházel na náměstí, prohlédli policisté. Právě na bezpečnostní opatření si stěžovala 43letá Gniadová, která vzpomínala, že na historickou mši Jana Pavla II. přišel milión lidí. "Budeme šťastní, když jich bude polovina. Z naší farnosti dosalo pozvánku jen 60 lidí. V době Jana Pavla II. se nic nepočítal."

Program papežovy návštěvy

Papež Benedikt XVI.  odpoledne po mši zavítá do známého poutního místa v Čenstochové, do kláštera na Jasné hoře, kde se nachází obraz Černé madony. Večer se pak papež přesune do Krakova. Kvůli návštěvě Benedikta XVI. budou mít dnes polské děti volno a zavřeno bude rovněž na úřadech. V sobotu navštíví například Wadowice,  kde se narodil jeho předchůdce. V neděli bude Benedikt XVI. celebrovat mši na krakovské pláni a navštíví koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám