Hlavní obsah

Americký Senát schválil novelu imigračního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát ve čtvrtek schválil novelu imigračního zákona, která na jednu stranu posiluje ostrahu hranic, ale současně dává miliónům ilegálních imigrantů šanci se stát americkými občany. O definitivní podobě novely ale bude muset jednat s dolní komorou Kongresu, Sněmovnou reprezentantů, která v prosinci přijala jinou, mnohem přísnější verzi novely.

Článek

Zatím není jasné, kdy se zástupci obou komor sejdou a zda se tak stane ještě před listopadovými parlamentními volbami. Republikánský senátor Arlen Spence ale věří, že se to povede: "Věřím, že prezident zatlačí na páku." Bush také po přijetí novely, kterou prosazoval, uvedl: "Těším se, že budu pracovat společně se Sněmovnou reprezentantů a Senátem aby vznikl zákon, který podepíšu."

Snadné to však nebude, protože tvrdší postup má zastání u konzervativních republikánů, kteří ani v Senátu nechtěli nechat projít novelu umožňující získat ilegálním přistěhovalcům občanství. Nakonec novela v senátu prošla 62 hlasy proti 36. Podle slov některých senátorů se podařilo najít kompromis díky angažování George Bushe, který usiluje o hlasy latinskoamerických voličů. [celá zpráva]  

"Doufám, že Sněmovna nás před tímto zákonem zachrání," prohlásil nevadský republikánský senátor John Ensign.

Dvě verze zákona

Sněmovna reprezentantů přijala v listopadu mnohem tvrdší podobu novely, která pobyt na území USA bez povolení hodnotí jako zločin a vytváří předpoklady pro deportaci miliónů imigrantů zpět do zemí, odkud přišli.

Senátem přijatá novela předpokládá spuštění programu dočasných pracovních povolení a umožní nezákonným přistěhovalcům, kteří jsou v USA dva až pět let, požádat o pracovní víza a posléze o trvalý pobyt, který je předstupněm amerického občanství.

Hranice s Mexikem na jihu USA by se měla posílit o 4000 strážců a o dalších 2500 inspektorů by se měly rozšířit řady pracovníků na hraničních přechodech. [celá zpráva] Podél několika úseků hranice by se měl vystavět plot v celkové délce 600 kilometrů. S tímto opatřením počítá i sněmovní verze, ale plot by podle ní měl být podstatně delší.

Téma ilegální imigrace vyvolává v americké společnosti velké vášně. Proti tvrdšímu postupu demonstrovaly tisíce ilegálních imigrantů. [celá zpráva] V USA je jich asi 11 miliónů.

Dodatek povede ke zrušení víz pro Poláky

Senátní podoba imigračního zákona byla schválena včetně dodatku umožňujícího, aby nové země Evropské unie získaly na zkušební dobu dvou let bezvízový statut. Podmínky, tak jak byly do zákona zanesené, vyhovují ovšem pouze Polsku. [celá zpráva] Ostatní státy, včetně České republiky a Slovenska, nesplňují kritérium počtu vojáků ve dvou operacích v Iráku a Afghánistánu.

Český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář nicméně zařazení dodatku přivítal jako "dobrý začátek" politického řešení otázky zrušení amerických víz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám