Hlavní obsah

Bush a Blair opět neuvedli, kdy se stáhnou z Iráku

WASHINGTON

Britský premiér Tony Blair a americký prezident George Bush i po čtvrteční schůzce v Bílém domě odmítli uvést termíny stažení koaličních vojsk z Iráku. Na společné tiskové konferenci po jednání, které bude pokračovat v pátek, Bush řekl, že americká vojska v Iráku zůstanou tak dlouho, jak to bude nutné.

Článek

Zprávy, že USA sníží do konce roku počet amerických vojáků v Iráku ze 130 000 na sto tisíc, označil Bush za spekulace tisku: "Budeme tam udržovat úroveň sil potřebnou k vítězství."

Blair ale připustil, že je možné, že koaliční síly budou do konce roku 2007 nahrazeny iráckými jednotkami, neboť nový irácký premiér Núrí Málikí ho v pondělí při jeho návštěvě Bagdádu informoval, že irácké jednotky budou schopny zajistit bezpečnost všech iráckých provincií do 18 měsíců.. Některé britské síly by však mohly být nahrazeny iráckými už v létě, svěřena by jim měla být ochrana jedné z jižních, klidnějších provincií.

Podle Blaira je důležité, aby iráčtí vůdci věděli, že "stojíme po jejich boku v boji proti terorismu a násilí.  Blair Bushe informoval o svém jednání v Iráku, který navštívil v pondělí: "Odjížděl jsem s pocitem, že jsou tam stále ohromné úkoly, ale byl jsem si také jistější tím, že se je podaří překonat."

Oba společně požádali mezinárodní společenství o podporu nové irácké vlády.

Válka neprobíhá tak lehce, jak se čekalo

Britský premiér připustil, že se válka v Iráku neprobíhala tak lehce, jak se doufalo. Koalice velmi podcenila sílu a odhodlání odboje, což "mělo být zřejmé od počátku".

"Jsem přesvědčen, že navzdory nezdarům a pochybením (v Iráku), jsme tam udělali a děláme správnou věc," řekl Bush. 

Blair považuje za největší chybu striktní vyřazení členů bývalé vládní strany Baas z irácké armády, které tak chybí odborníci.  Bush za největší pochybení v Iráku označil mučení ve věznici Abú Ghrajb: "Museli jsme za to dlouho platit."

Psovoda soudí kvůli týrání vězňů v Abú Ghrajbu

Ve Fort Meade ve čtvrtek pokračoval soud s americkým psovodem Santosem Cardonou, který je obviněn ze spoluúčasti na týrání vězňů v Abú Ghrajbu a bude-li usvědčen, hrozí mu až 16 let vězení.

Před tribunálem zaznělo, že generál Geoffrey Miller strážím doporučoval využívat k ostraze vězňů právě psy, které Arabové považují za nečistá zvířata a bojí se jich. Miller, který vypovídal ve středu, nařídil, aby byli k ostraze nasazeni psi. Uvedl, že nevydal rozkaz, aby se psi používali u výslechů. Do Abú Grajbu byl převelen z Guantánama

Z písemného svědectví Stevena Pescatora, který v Abú Ghrajbu pracoval jako vyšetřovatel, ale plyne, že o použití tvrdších technik museli oficiálně nadřízené žádat. Nedostali-li však odpověď, považovali to za souhlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám