Hlavní obsah

Generál chce námořní pěchotě v Iráku vštípit správné chování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Kvůli obvinění z vražd civilistů míří do Iráku velitel americké námořní pěchoty generál Michael Hagee. Ve čtvrtek uvedl v prohlášení, že tam jede opětovně zavést standardy chování, neboť námořní pěchotě hrozí že se stane "necitlivá ke ztrátám lidských životů a na její hlavu padne hanba".

Článek

Důvodem je případ z Hadíty, kde příslušníci americké námořní pěchoty zřejmě zabili patnáct civilistů včetně sedmi žen a tří dětí. Podle svědků 19. listopadu 2005 vtrhli do domů Iráčanů a tam pozabíjeli 15 lidí poté, co při výbuchu nálože u silnice přišel o život jeden z "kožených krků", jak se přezdívá příslušníkům námořní pěchoty.

V březnu začali američtí vojenští prokurátoři kvůli vraždám civilistů vyšetřovat dvanáct příslušníků americké námořní pěchoty. [celá zpráva] Mají rozhodnout, zda civilisté zahynuli v přestřelce, nebo byli cílem vědomě spáchaného činu, která může být označen za válečný zločin. Předběžné vyšetřování začalo už v lednu poté, co se ukázalo, že realita byla odlišná od hlášení. V tom se uvádělo, že exploze nálože zabila kromě amerického vojáka také 15 iráckých civilistů a v následné přestřelce bylo zabito osm vzbouřenců.

Svědci tvrdí, že příslušníci námořní pěchoty rozzuření atentátem vtrhli do domů Iráčanů a tam je zastřelili v postelích, když ještě měli na sobě pyžama. Na rozpory poukazovali i lékaři, kteří viděli těla obětí. Podle amerického časopisu Army Times jsou vyšetřováni nejméně tři důstojníci. [celá zpráva

Případ v Hadítě však není jediný, západně od Bagdádu měl být také 26. dubna zabit civilista. K tomu případu však zatím nejsou známé žádné další podrobnosti. 

Generál chce omezit násilí

Generál Hagee se v prohlášení snažil vysvětlit, proč vojáci porušili vštěpované zásady chování: "Mnoha z našich příslušníků námořní pěchoty se účastnilo bojů na život a na smrt nebo byli svědky ztrát svých kamarádů. Důsledky těchto událostí mohou být ochromující. Vzniká nebezpečí necitlivosti ke ztrátám lidských životů."

Podle generála válka v Iráku "bude dál klást výzvy naší věrnosti základním hodnotám a naší víře ve vládu práva". Generál proto jasně uvádí, co je potřeba dělat: "Musíme omezit sílu a násilí, poškodíme jen majetek, který je nezbytné poškodit a chráníme civilisty, kteří se objeví na bitevním poli."

Americká námořní pěchota svádí nejtěžší boje se vzbouřenci, je nasazena v sunnitském trojúhelníku smrti a mezi jiným například koncem roku 2004 dobývala vzbouřenou Fallúdžu, kde zřejmě bezdůvodně zabili raněného vzbouřence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám