Hlavní obsah

Muže pohřbili na Slovensku, zatímco pracoval v Praze

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Rodina Františka Kadlubca (49) ze severoslovenského města Čadca zažila letos několik šokujících událostí. Koncem února jim totiž policie oznámila, že František zemřel a začátkem března ho pohřbili. Jak odhalila Slovenská televize (STV), František se však za několik týdnů po pohřbu objevil ve svém rodném městě živý a zdravý.

Článek

"Museli za něj pohřbít někoho jiného. Byl to Františkův dvojník, vždyť já jsem tělo identifikoval a přísahal jsem, že je to on," říká bratr Ján Kadlubec. Domnělého zemřelého oplakala rodina i kamarádi. Na pohřbu bylo několik desítek lidí a nikoho ani nenapadlo, že do hrobu nedávají Františka. "Nyní musíme tělo exhumovat a zjistit nebožtíkovu pravou totožnost," přiznala Iveta Maslovská z místní policie.

Fero po návratu domů vyčítal bratrovi, že se při identifikaci těla nepodíval na levou rukou nebožtíka. "Já tam mám tetování a podle toho by poznal, že to nejsem já," kroutí hlavou Fero. Bratr se brání tím, že nebožtíka mu ukázali oblečeného a podle tváře neměl žádné pochybnosti, že je to Fero. "Policie nám oznámila, že bratr zemřel 28. února 2006," říká Ján. Štábu STV však domnělý nebožtík potvrdil, že v tom čase pracoval jako dělník na fasádě domu nedaleko pražského Národního divadla. "Vůbec jsem nevěděl, že mně doma pohřbili," přiznal.

O to větší šok zažil jeho kamarád Rudo Benko, který byl několik týdnů po pohřbu v Praze a domnělý nebožtík ho oslovil na nástupišti tramvaje číslo 22. "Zůstal jsem stát jako solný sloup. Nechtěl jsem věřit tomu, co vidím. Fero mně pozval na pivo a u skleničky jsem mu vysvětloval, že ho doma všichni považujeme za mrtvého a už měl pohřeb," dodal kamarád.

Fero se vrátil do Čadce, aby vyvrátil zvěsti o své smrti. Rodina mu vyčítala, že se tak dlouho neozval a oni ho už dávno oplakali. Ukázal se také kamarádům v hospodě, kteří mu byli na pohřbu. "Každého kdo mi byl na pohřbu zvu na dvě deci," řekl svým šokovaným kamarádům.

Fera teď čekají také povinnosti na policii, aby obnovil svou identitu. Na matrice ho už totiž evidují jako mrtvého. "Musí k nám přijít v doprovodu nejbližší rodiny, která potvrdí jeho identitu a následně mu matrika obnoví totožnost," potvrdila policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám