Hlavní obsah

Slovenským Maďarům nadávají nacionalisté

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vládní Strana maďarské koalice (SMK) obdržela v průběhu pondělního večera 995 mailů s nadávkami na adresu Maďarů. "Všechny byly odeslány z internetové adresy Slovenské národní strany," uvedl v pondělí místopředseda SMK László Szigeti.

Článek

Maily obsahovaly jedinou větu: Vy k...y maďarské. "Jsem z toho šokovaný. Slovenská národní strana tímto klesla na stoprocentní nacionalistickou stranu," uvedl Szigeti.

Mluvčí SNS Rafael Rafaj tvrdí, že šlo o fingované maily, které nebyly odeslané z jejich počítačů. Předseda SNS Ján Slota to označil za komplot a tvrdil, že na území Slovenska se pohybuje 250 agentů maďarské rozvědky.

Hravní roli hraje Ján Slota

Ján Slota o uplynulém víkendu pod vlivem alkoholu v jednom z bratislavských barů vulgárně nadával na Maďary a plival na lidi, kteří se Maďarů zastali.

V této atmosféře ani nepřekvapilo, že slovenská policie v sobotu předvedla maďarského profesora dějepisu, který svým studentům vysvětloval historii v centru Bratislavy. Podle policie neměl učitel příslušnou licenci k tomu, aby mohl po městě provázet studenty. [celá zpráva]

Incidenty jsou spojovány s blížícím se termínem předčasných parlamentních voleb na Slovensku, které se konají 17. června. Na jižním Slovensku žije 500tisícová maďarská menšina. Straně maďarské koalice by podle průzkumů veřejného mínění dalo svůj hlas 10 procent voličů. Některé slovenské strany, především SNS, staví svou kampaň na zvyšování protimaďarských nálad v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám