Hlavní obsah

Nad Egejským mořem se srazily řecká a turecká stíhačka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHÉNY

Nad Egejským mořem se v úterý srazily řecká a turecká stíhačka F-16. Potvrdilo to řecké ministerstvo obrany. Letadla do sebe narazila nad ostrovem Kárpathos. Turecká armáda kolizi potvrdila a sdělila, že její nejvyšší velitel je v přímém kontaktu se svým řeckým protějškem.

Článek

"Ke srážce došlo při 'zastavovacím manévru' nad ostrovem Kárpathos," řekl BBC zdroj z řeckého ministerstva obrany.  

Turecká armáda vydala prohlášení, v kterém uvedla, že řecké stroje zadržely turecké stíhačky, které byly na rutinním cvičení v mezinárodním vzdušném prostoru. V oblasti se nekonaly žádné plánované vojenské manévry.

Turecký pilot se katapultoval a nehodu přežil, sdělil generální štáb turecké armády. Tureckého pilota vzala na palubu obchodní loď. Řecko vyslalo na místo záchranné týmy a po svém pilotovi pátrá.

V minulosti se Řecko a Turecko kvůli sporům o letový prostor nad Egejským mořem dostaly až na hranici ozbrojeného konfliktu.

K setkávání letadel obou zemí v těchto místech docházelo často a někdy se k sobě přibližovala tak blízko, že to připomínalo skutečný vzdušný souboj. Podle varování expertů byla srážka letounů jen otázkou času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám