Hlavní obsah

Japonci se chystají "prozkoumat" 260 velryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Čtyři japonské lodě v úterý vypluly na čtyřměsíční expedici v rámci kontroverzního vědeckého velrybářského programu. Japonci plánují ulovit a prozkoumat v Tichém oceánu 260 plejtváků malých, plejtváků sejvalů, plejtváků Brydeových a vorvaňů obrovských.

Článek

"Účelem expedice je snaha dozvědět se víc o různých rolích, které velryby ve svém přirozeném prostředí hrají, a také to, jak reagují na znečišťování moře," prohlásila japonská Rybářská agentura, která výpravu pořádá.

Japonský vědecký velrybářský program si každoročně žádá životy stovek velryb z vod Antarktidy a severozápadní části Tichého oceánu. Po prostudování je maso velryb prodáno, aby se pomohl program financovat. O zákazníky není nouze, velrybí maso je v Japonsku tradiční pochoutkou.

Ekologické organizace už dlouho Tokio obviňují, že pod zástěrkou vědeckého programu zabíjí velryby pro komerční účely. Japonsko říká, že lov a konzumace velryb je národní tradicí a že množství velryb ve světových oceánech od roku 1986 vzrostlo dostatečně na to, aby bylo možné jisté druhy v omezeném počtu zabíjet.

Komerční lov velryb v roce 1986 zakázala Mezinárodní velrybářská komise, aby zajistila ochranu těchto ohrožených savců, omezený lov pro vědecké účely však povoluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám