Hlavní obsah

Bomby v Afghánistánu zabily 50 povstalců i civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Mohutný letecký útok podnikly v noci na pondělí koaliční síly pod vedením americké armády v jižním Afghánistánu. Mluvčí koaličních jednotek Scott Lundy informoval o tom, že při ofenzivě zahynulo až 50 povstalců. Místní svědci ale tvrdí, že si bombardování vyžádalo také životy asi 30 civilistů, dalších zhruba 50 lidí mělo být zraněno. Mezi zraněnými jsou i děti.

Článek

Letecká ofenzíva zasáhla okres Panvaj v provincii Kandahár. Právě tam se minulý týden rozpoutaly prudké boje mezi bojovníky Tálibánu a afghánskými vládními a zahraničními vojáky.

"V rámci koordinované operace proti známým základnám Tálibánu poblíž vesnice Azizi v okrese Panvaji... se uskutečnil koaliční letecký útok," komentoval akci mluvčí koaličních jednotek major Scott Lundy. "Domníváme se, že bylo usmrceno až 50 příslušníků Tálibánu," dodal a tím, že informace o civilních obětech se prověřují.

Zranění vesničané přijeli do Kandaháru

Do metropole Kandaháru dorazilo v pondělí ráno zhruba 15 zraněných uprchlíků z vesnice Azizi, kteří uvedli, že nálet zničil několik domů, pod jejichž troskami zemřelo mnoho jejich sousedů. Azizi leží asi 25 kilometrů jihozápadně od Kandaháru.

Jeden z venkovanů prohlásil, že povstalci z Tálibánu využili obec Azizi jako úkryt. Schovávali se hlavně v náboženské škole. "Vrtulníky bombardovaly madrasu a někteří členové Tálibánu z ní vyběhli a utíkali se skrýt do domovů místních občanů. Pak byly bombardovány i tyto domy," uvedl hadži Ichlaf. "Viděl jsem 35 až 40 mrtvých bojovníků Tálibánu a asi 50 mrtvých či zraněných civilistů," dodal.

Jiný vesničan, Atta Muhammad, upřesnil, že bombardování začalo kolem půlnoci místního času a pokračovalo až do rána. "Myslím si, že o život přišlo až 35 civilistů a dalších 40 bylo zraněno," řekl Muhammad, který doprovázel zraněné do kandahárské nemocnice.

Zraněných je mnoho, chybějí auta pro převoz do nemocnice

Kandahárští lékaři ošetřili nejméně desítku civilistů, kteří utrpěli zranění, když se na nich řítily jejich domy. Ve vesnici Azizi podle nich ale zůstává mnoho dalších lidí, kteří potřebují lékařskou pomoc, nejsou ale k dispozici auta, která by je převezla do nemocnice.

Střety v provincii Kandahár a sousední provincii Hílmand si minulý týden vyžádaly kolem 200 mrtvých, většinou z řad Tálibánu. Zahynuli však i čtyři zahraniční vojáci - dva Francouzi, Američan a Kanaďanka.

Reklama

Související články

Raketa zabila děti v afghánské škole

Raketa, která dopadla na školu v afghánském Asadabádu, který je hlavní městem východní provincie Kunar, zabila šest dětí a dalších čtrnáct zranila. V době...

Výběr článků

Načítám