Hlavní obsah

Bouře Chanchu zabila už 104 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Tropická bouře Chanchu za týden v jihovýchodní Asii zabila 104 lidí. Ve Vietnamu je kvůli ní stále pohřešováno víc než 160 rybářů. Lodě vyjely na moře a už nestačily před tajfunem uprchnout. Záchranáři do pátku našli 44 mrtvých rybářů.

Článek

Přitom se posádky těchto plavidel snažily právě před Chanchu uniknout a zamířily na sever, protože se bouře pohybovala z Jihočínského moře na západ. Pak ale prudce změnila směr a zamířila na sever, kam unikali Vietnamci.

Vietnamské úřady předpokládají, že konečná bilance mezi posádkami na rybářských plavidlech bude mnohem horší, až se s dalšími zprávami vrátí lodě, které se před bouří uchýlily na čínské ostrovy. Zatím je hlášeno 11 potopených plavidel.

V Číně byl kvůli Chanchu evakuován milión lidí a byly zrušeny lety i lodní trajekty. Právě evakuace zemi zřejmě zachránila před obrovským množstvím obětí. Bouře nyní slábne a míří k Japonsku, kde se očekávají silné srážky.

Zhoršené počasí před očekávanými monzunovými dešti hlásí také Indie. Státy Ándhrapradéš a Bangla v pátek postihly silné bouřky s blesky, při nichž zahynulo 20 lidí. Začátek monzunů je v Indii očekáván koncem května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám