Hlavní obsah

Černohorci v neděli rozhodnou o své samostatnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PODGORICA

Černá Hora se možná brzy stane novým samostatným evropským státem. V referendu o tom v neděli rozhodnou její občané. Poslední z bývalých jugoslávských republik má šanci získat nezávislost znovu po 88 letech.

Článek

Černou Horu na cestě k samostatnosti čeká poslední těžká překážka, kterou představují přísná pravidla hlasování. Rozhodovat bude kvalifikovaná, ne prostá většina, jak je v referendech obvyklé. Nezávislost tak budou Černohorci slavit jen v případě, že se pro ni vysloví 55 procent hlasujících voličů. Účast musí být nejméně poloviční.

Pokud by zvítězili zastánci společného svazku se Srbskem, další referendum se může konat až za tři roky. V případě, že se Černá Hora osamostatní, nástupnickým státem bude Srbsko. Černohorci by tak museli žádat o mezinárodní uznání a o členství v mezinárodních organizacích. Čekalo by je například i vybudování vlastní armády. Zákony a měnu již mají oba státy oddělené.

Volební místnosti se otevřou v neděli v 8:00 a zavřou se ve 21:00. První neoficiální výsledky hlasování by měly být známé zhruba hodinu po zavření hlasovacích místností, kterých bude celkem 1124. Registrováno je 484 718 voličů, nejvíce z nich v černohorské metropoli Podgorica.

O výsledku rozhodnou menšiny

Pravidla hry určila Evropská unie, aby tak předešla spekulacím a případným problémům po hlasování. Srbská i černohorská vláda sice namítaly, že EU rozhodla špatně, ale s pravidly referenda nakonec souhlasily.

Byť jsou pravidla jasná, výsledek se nikdo neopovažuje předvídat. Průzkumy ukazují, že mírně navrch mají zastánci nezávislosti. Odhady však komplikuje národnostní složení Černé Hory. Země je v současnosti rozdělena na dva tábory - na Černohorce a Srby. Černohorci představují zhruba 43 procent populace a předpokládá se, že většina z nich bude hlasovat pro nezávislost. Srbů je asi 32 procent a nepochybně budou chtít zůstat ve svazku se Srbskem. Klíč k celému výsledku tak v ruce drží národnostní menšiny, především Bosňáci (bývalý bosenští Muslimové), Albánci a Muslimové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám