Hlavní obsah

Trosečník se už vrátil ze Švédska domů

PRAHA/GÖTEBORG

Český trosečník, kterého vylovil před měsícem v Severním moři tanker, dorazil v pátek po poledni do České republiky. Švédské úřady ho nechaly letecky eskortovat do vlasti, protože dospěly k závěru, že se jedná o devětačtyřicetiletého Jiřího Kvapila původem z Domažlic.

Článek

"Přicestoval ve 12:15 na ruzyňské letiště, kde jsme ho odbavili a tím to skončilo. Prokázal se náhradním cestovním dokladem na jméno Jiří Kvapil vystaveným českým zastupitelským úřadem ve Švédsku," uvedla mluvčí pražské cizinecké policie Nela Gajdušková.

Záhada už zřejmě nikdo nevyřeší

"Nežádal u nás o politický azyl a nedopustil se žádného protiprávního jednání. Přijel ale bez dokladů a odmítal svůj případ vysvětlit," uvedl Jan Bertilsson z informačního oddělení policie v Göteborgu.

Švédská policie tak už nemusí řešit záhadu, jak se muž na podomácky zhotoveném voru do vln Severního moře vlastně dostal. Čech tvrdil, že jej do moře vyhodila posádka blíže nespecifikované britské lodi, avšak odmítl říci cokoli bližšího. [celá zpráva]

"Nepodařilo se nám prokázat, že má občanství jiné země nebo alespoň povolení k pobytu za hranicemi České republiky. Nevíme, odkud skutečně vyjel, než byl objeven na moři," zdůvodnil Bertilsson, proč trosečníka Švédové vracejí právě do Česka.

Zachráněný muž se v prvních chvílích po svém objevení vydával za Jihoafričana. Německé úřady ale potvrdily, že jde o Jiřího Kvapila původem z Domažlic. V 80. letech Kvapil emigroval do tehdejšího západního Německa a poslední dva roky údajně pobýval jako bezdomovec v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédský tanker našel českého Robinsona

Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem, je podle informace švédského rozhlasu Čech....

Výběr článků

Načítám